Konoplja in
zdravstvo

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
  zdravstvo
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Padavica - Epilepsija

 Padavica je stanje v katerem postanejo določene možganske celice nenormalno občutljive in se spontano praznijo na nekontrolirani način, kar povzroča napad.
V grand mal-u ali generaliziranem napadu padavice se nenormalne celice nahajajo na obeh straneh možganov, njihovo praznjenje pa povzroča krče.
V apsans napadih povzroča možgansko praznjenje pogosto izgubo zavesti, ne pa tudi krčev.

 Parcialni (delni) napadi so posledica nenormalnega praznjenja v nekem izoliranem delu možganov in lahko povzroče spremembo stanja zavesti. Parcialni napadi s spremembo v stanju zavesti so vzrok poškodbe temporalnega in frontalnega režnja možganske skorje. V preteklosti so bili znani kot psihomotorni napadi, ker vključujejo motorično aktivnost (pačenje, običajni so zaporedni premiki ust in rok). Ko se pretirano vzburjenje celic omeji na zelo majhno področje, lahko ima prizadeti neobičajen občutek že videnega, vrtoglavice, strahu in lahko vonja čuden vonj brez izvora. To izkušnjo lahko spremljajo zaporedni parcialni napadi, ali pa tudi ne.

 Padavica se zdravi v glavnem z zdravili proti krčem, med katerimi so karbamazepin (Tegatol), fenitoin (Dilantin), fenobarbiton, primidon (Mysoline) in drugi. Ta zdravila pomagajo približno 70% bolnikom, drugih 10% poišče pomoč v kombinaciji teh zdravil.
Žariščni napadi in padavica temporalnega režnja slabo reagirajo na ta zdravila. Poleg tega pa imajo zdravila proti krčem mnogo potencialno resnih stranskih učinkov kot so mehčanje kosti, anemija, otekanje dlesni, dvojni vid, izguba las, glavobol, slabost, zmanjšanje libida, impotenca, depresija in psihoza.
Predoziranje ali preobčutljivostne reakcije lahko privedejo do izgube koordinacije gibov, kome ali celo smrti.

 Čeprav se za antikonvulzivno delovanje konoplje ve že zelo dolgo in so ga odkrivali v 19. stoletju, se je uporaba v namene terapije v zadnjih stotih letih zelo zmanjšala.
Eden od redkih izjem je kratek članek, ki sta ga napisala J.P.Davis in H.H.Ramsey in je bil objavljen leta 1949.
Proučevala sta delovanje dveh sorodnikov tetrahidrokanabinola na nekaj hospitaliziranih otrokih s težkimi primeri grand mal padavice, ki se niso dali primerno kontrolirati s standardnimi zdravili proti krčem, fenobarbitonom in fenitoinom.
Pri treh otrocih se stanje ni poslabšalo, pri četrtemu se je stanje skoraj popravilo, peti pa je popolnoma ozdravel.

 Ugodni učinki konoplje se kažejo predvsem pri dveh pomembnih oblikah epilepsije in sicer pri grand mal epilepsiji in parcialnih (delnih) napadih.
Številni bolniki z grand mal epilepsijo poročajo, da lahko popolnoma odpravijo napade s kajenjem konoplje, včasih v kombinaciji s predpisanimi zdravili, včasih pa brez njih.

 Konoplja je nedvomno zdravilo za epilepsijo. Tipično ni uporabna za t.i. petit mal, obstaja celo dokaz, da lahko CBD prepreči učinkovitost drugih zdravil uporabljenih za zdravljenje petit mal.
Poleg tega lahko THC izzove grand mal napade pri bolniku z epilepsijo v preteklosti.
Epileptiki, ki uporabljajo kanabinoide, naj bi bili previdni pri uporabi oralnega THC-ja.
Tisti, ki uporabljajo kanabinoide naj bodo pozorni, saj lahko postanejo bolj dovzetni za napade, kadar se odpovedo zdravljenju.

 Ker nadzorovane raziskave še niso mogoče, je nemogoče reči, koliko bolnikov s padavico se lahko zdravi s konopljo. Iz različnih primerov vemo, da nekaterim bolnikom pomaga le konoplja in nič drugega. Poleg tega pa tem posameznikom ni potrebno prenašati toksičnosti in neugodnih stranskih pojavov zdravil. Mnogo epileptikov se neuspešno zdravi s pomočjo treh ali štirih zdravil hkrati, kar oteži resnost toksičnih učinkov.

 Za nekatere bolnike je edinstvena vrednost konoplje popolnoma jasna, ko se pokaže celotna kvaliteta življenja kot tudi primernost kontrole napadov.

 

Literatura: 1. Grinspoon L., Bakalar J.:" Marihuana zabranjeni lijek", Zagreb 1997
                2. Rosenthal Ed, Gieringer D.: "Marijuana Medical Handbook", 1997

 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na