novice
tuje novice

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Arhiv novic
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
NORML podpira biodizel iz konoplje
 

Podoben je vodi iz bližnjega ribnika. Svetlozelena tekočina, ki oddaja vonj po lešnikih bolj spominja na živo obravane športne napitke, kot na dodatek gorivu.

Terri Zeman, sekretarka regionalne podružnice NORMLa v St. Louisu, kaže biodizel gorivo, narejeno iz olja stisnjenih semen konoplje, vzgojene v Kanadi. Njegovega Volkswagna poganja le-to.
Spoznajte naslednjo zelo opevano uporabo industrijske konoplje: biodizel. Podporniki prinašajo v mesto Columbia njihovo sporočilo o prednostih uporabe biodizla v dizelskih motorjih.

Terri Zeman je včeraj popoldne ob svojem avtomobilu Volkswagen Quantum, letnik 1984, zmagoslavno dvignila plastično posodo s tekočim biodizlom. Terri Zeman, sekretarka regionalne podružnice NORMLa v St. Louisu, je predstavila kvalitete okolju prijaznega boidizla iz konoplje.
" Spremembam zakona smo bližje kot kdajkoli prej, saj ljudje spoznavajo praktične lastnosti, ki jih ima konoplja," je povedala.

Uporaba konoplje v produktih, kot so oblačila, jadra in vrvi sega več kot 2500 let nazaj. Konoplja je bila v zgodnji zgodovini ZDA tudi množično uporabljan tekstilni izdelek, a je zaradi popolne prepovedi v 30ih izpadla iz tekme za najbolj uporabno industrijsko rastlino. V ZDA je legalno
uporabljati izdelke, narejene iz konoplje, a je gojenje rastline kaznivo dejanje. Olje, uporabljeno za izdelavo biodizla, izvira iz kanadske konoplje, ki so ga predelali v tovarni v Ohiu.

Legalizacija industrijske konoplje se je v zadnjih letih soočala z močno opozicijo na zveznih in državnih ravneh, čeprav je rastlina nehalucinogena različica sorodnice marihuane. V zadnjih tednih predsednikovanja je Bill Clinton podaljšal zvezno prepoved vzgoje industrijske konoplje. Le ena zvezna država, Hawaii, dovoljuje testne posevke industrijske konoplje, a ne dovoljuje resne industrijske proizvodnje.

Predlogi za legalizacijo v državi Missouri so v zadnjih letih naleteli na močno opozicijo največje agencije, ki izvaja zakon, Missouri Highway Patrol. Agencija nasprotuje legalizaciji predvsem zaradi podobnosti s marihuano. "Menimo, da bi peščico ljudi, ki bi dejansko gojili konopljo, preplavila množica gojiteljev marihuane," pravi Chris Ricks, tiskovni predstavnik agencije." Naše mnenje je, da bi problemi legalizacije konoplje močno prerastli njene koristi. Menimo, da konoplja ni uspešen produkt."

Če bi bila industrijska konoplja legalna, bi biodizel iz nje vsekakor dobil podporo industrije biodizlov, pravi Jenna Higgins, tiskovna predstavnica National Biodiesel Board v Jefferson Cityju. Vendar organizacija ne predvideva konoplje kot ene važnejših surovin za biodizel. "Zadovoljni smo, da ta skupina osvešča ljudi, a biodizel iz konoplje je zaenkrat še noviteta, medtem ko sam biodizel ni več tako nov," je še dodala Higginsova.

Produkcija biodizla širom ZDA se je povečala z 5mio galon na 20mio galon v zadnjem fiskalnem letu. 90% biodizla, izdelanega v ZDA je narejeno iz soje, 10% pa iz predelanih odpadnih olj restavracij. Lastnosti biodizla, ki zagotavlja izredno čisto izgorevanje, so privabile več kot 100 družb, ki upravljajo mestne avtobusne sisteme, vključno z Bi-State v St. Louisu, pravi Higginsova. Zvezna študija iz leta 1998 je ugotovila, da biodizel zmanjšuje emisije CO2 za 78% v primerjavi s standardnim dizlom iz nafte.
 
Več: http://archive.showmenews.com/2001/sep/20010908news004.asp
 
NORML podpira biodizel iz konoplje
Mafija oddaja vinograde gojiteljem marihuane
Uničili posevke konoplje, da bi ustavili nadaljne ropanje
Par napoveduje uspešen zagon cannabis cafeja
Konoplja "dramatično blaži bolečine" - Velika Britanija
Marihuana povečuje možnost smrti v zibelki - ZDA
Amsterdam bi se lahko ponovil v Londonu - VElika Britanija
Hash & Carry - Velika Britanija
Uporaba marihuane zelo razširjena med mladimi
Visoka tehnologija podpira nizozemsko trgovino z marihuano
34% prebivalcev ZDA podpira legalizacijo marihuane
Jamajka premišljuje o legalizaciji marihuane
Moderna konoplja
Policija izvedla preiskavo pri babici s čokoladnimi bonbončki
Evropa se nagiba k travi
Firma GW Pharmaceuticals bo začela s poskusi v Kanadi
Norija za dekriminalizacijo marihuane - Velika Britanija
Bolečinski test za konopljo - Velika Britanija
Večina mladih je poskusila marihuano - Nova Zelandija
Jointi v parku in trgovina s konopljo - Švica
Peticija poziva vlado, naj odloži načrte z marihuano - Nova Zelandija
Britanski koordinator na področju drog podpira ustna opozorila uporabnikom marihuane - Velika Britanija
Radikalne spremembe v zakonodaji o konoplji - Irska
 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na