Evo Lana, klical sem kompa.. in niti ni tako enostavno naredit kot sem sprva mislu.. povedal mi je da je tu najtežje odmerit količino ker on v kuhinji
ne vaga sestavine temveč dela vse po okusu in praksi. “Pasticcio” pa se pripravlja v restavracijah le za skupino ljudi pri večjih naročilih, tako da že tu je nastal problem kako recept spravit na papir . Včeraj je uletel do mene in mi pripravil jed za si prste oblizat!!
On je pri meni delal jaz pa sem sproti vse zapisoval in mu “malo” pomagal

. Tako da imaš tu spodaj napisano točno tako kot smo pri meni delali. Prednost pri pasticcio-tu je v tem, da lahko eksperimentiraš omako po svoje.
Pasticcio je narejen iz 3 glavnih sestavin:
bolonjez omaka + bešamel + lazanje (še kr materijala)
Je zelo okusna jed, visokokalorična in nasitna, primerna za posebne priložnosti (družina, prijatelji,..).
Ker nevem kakšna gospodinja si, upam, da ti bo ratalo! Čeprav boš deležna nekakšnih "kiksov" je vredno neki probat in se naučit, anede.
LASAGNE ALLA BOLOGNESEČas kuhanja okoli 2h; Porcije za 6-8 oseb (odvisno od pekača).
“Bolognese” (Bolonjez omaka):• olje *
• čebula (2 srednje veliki)
• česen (2 mala stroka)
• mleto meso (0,7 kg)
• paradižnikova mezga (2 veliki žlici)
• timjan, majaron, bazilika, začinka, sol, poper
• nariban korenček in zeleno
• lovorov list (2 lista)
Priprava:V loncu daš olje in in prepražiš sesekljano čebulo in česen, dokler ne pride zlato/rjavkaste barve.
(**Po želji: ~ daš not sesekljano panceto ali narezan pršut**)
Daš not mleto meso in ga med praženjem mešaš in »razdrobiš«.
Dodaš sproti začimbe sol, poper, majaron, timjan, baziliko, malo začinke... malo prepražiš in dodaš še sesekljan korenček in malo naribaš zelene.
Daš paradižnikovo mezgo (2 veliki žlici) da dobi rdečkasto-rjavo barvo.
(**Po želji: ~ dodaš »pelate« (paradižnikova omaka) 200-300g***)
Mi smo dodali 2 veliki žlici moke in zalili z vodo, na koncu pa dodali lovrov list (2 lista).
(**Po želji: ~ dodaš kot okus 1dl črnega vina: -merlot, refošk,.. da zavre**)
Ko zavre dušiš na manjšem ognju okoli 1h da pride »ne preveč gosta ma niti tekoča« omaka

.
“Besciamella” (Bešamel):• olje *
• maslo (cca. 40g >)
• moka (4 velike žlice* cca. 40g >)
• mleko ( 0,7 l)
• sol, poper, muškatni orešek
• 1 jajce
Priprava:V loncu daš olje in maslo, segreješ dokler se ne razstopi maslo, nato posuješ moko in pomešaš da se moka lepo zgosti in prepraži.
Dodajaš not mleko (s katerim uravnavaš gostoto) in maso mešaš da postane “gosto tekoča” (kakor masa pri pudingu)
Dodaš sol, poper, in muškatni orešek.
Za to naredit porabiš 10 min. Na koncu ko se
ohladi do sobne temp. dodaš še 1 jajce in pomešaš!
“Lasagne” (Lazanje):Kupi obvezno BARILLA lasagne v kakem supermarketu! Izgleda nekako takole:
Barilla lazanje ni potrebno kuhat. Na škatli piše “no pre-cooking”. Koliko lazanj boš potrebovala je odvisno od velikosti pekača (večji pekač - več listov). V našem pridejo po 4 listi* in ker bomo dali 3 plasti lazanj je to: 4x3=12 lističev.
Priprava pekača za pečico:
Kot prvo namažeš dno pekača z bešamelom. Nato sledi zaporedje:
1. S lazanjami (4 listi*) prekriješ pekač
2. Bešamel ~ Namečeš, “poprčkaš” povsod, ampak ne razmazat!
3. Bolonjez
4. Bešamel ~ Namečeš, “poprčkaš” povsod, ampak ne razmazat!
5. Parmezana posuješ tu pa tam..
Ta postopek ponoviš še 2x da pride vse skupaj 3 take plasti “mase”***
Na koncu z parmezanom prekriješ cel pekač (mi smo porabli dve vrečkici čeprav.. bolje je domači nariban)
Vse skupaj daš v peč na 180’C cca. 30min! Ko je gotov pustiš da se ohladi najmanj 1h da bešamel naredi svoje (veže maso)!
mmmmmmmm njam!! 2 kosa sem zmazal ko ništa!!