NOVICE iz sveta konoplje

Uporaba, zloraba, uživanje, posledice, hašišarska parafernalija...
Uporabniški avatar
ekolog
Site Admin
Prispevkov: 1624
Pridružen: 08 Mar 2005, 02:02
Kontakt:

Re: NOVICE iz sveta konoplje

OdgovorNapisal/-a ekolog » 09 Sep 2023, 08:45

80 odstotkov Slovencev že podpira uporabo konoplje, zlasti v medicinske namene

Mednarodna konferenca o poslovanju s konopljo

Z uporabo kanabinoidov, ki jih pridobivajo iz konoplje, bi lahko zmanjšali številne kronične bolezni, ki so prisotne pri starejši populaciji, je bilo poudarjeno v znanstvenem delu mednarodne konference o poslovanju s konopljo.

Bled je prvič gostil mednarodno konferenco o poslovanju s konopljo (ICBC), na kateri so predstavili nekatere nove znanstvene dosežke in tehnologije s področja konoplje, pa tudi politične vidike. "Slovenija ima glede na smernice posodabljanja zakonodaje na področju industrije konoplje v regiji priložnost, da postane tudi mednarodno stičišče za raziskave na področju industrije konoplje kot gospodarske panoge," so med drugim navedli organizatorji.

Uporabo kanabinoidov, ki so najbolj prisotni v konoplji (THC, CBD …), v znanstvene, predvsem medicinske namene so na konferenci predstavili vodja oddelka za nevrologijo pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana David Neubauer, Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo ter znanstvena svetnica in dolgoletna direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek ter izraelski nevropsihiater Ilya Reznik.

Izraelski gost je opomnil, da bo treba opraviti še veliko raziskav učinkov kanabinoidov, da bodo dobili zeleno luč za uporabo v medicini in ne bodo več zgolj prepovedana droga, kot je zadnjih 80 let. Kot je povedal, imajo kanabinoidi zelo dobre učinke pri zdravljenju bolezni, kot so parkinsonova bolezen, arterioskleroza, epilepsija, posttravmatski sindromi.

Po njegovih besedah bi lahko v raziskave uporabe konoplje v medicinske namene financirali tudi javni zdravstveni sistemi, saj jih trenutno financira farmacevtska industrija. "Upam, da bo zasebni sektor prišel do dobrih rezultatov, da bo prepričal tudi agencije za zdravila," je dejal.

Vpliv na kronične bolezni starejših

"Pomembno je, da ima vsaka država svoje regulacije, toda ne popolne legalizacije. Naj bodo kanabisovi ekstrakti v rokah zdravnikov in farmacevtov," je poudaril farmacevt Borut Štrukelj. Sam meni, da bi morali biti rekreativna in medicinska uporaba konoplje ločeni.

Štrukelj je med drugim predstavil raziskavo uporabe kanabinoidov v povezavi z boleznimi, ki se pojavijo pri starostnikih.

V raziskavi učinkov CBD-ja pri miših so ugotovili, da se je povečal njihov življenjski cikel in zdravstveno stanje. Med drugim se je samicam skoraj za četrtino povečala stopnja preživetja in se jim je zmanjšala tudi teža ter so bile odpornejše proti vnetjem.

Štrukelj je poudaril, da bi z uporabo kanabinoidov lahko zmanjšali številne kronične bolezni, ki so prisotne pri starejši populaciji.

Tamara Lah Turnšek je ob tem povedala, da bi lahko z uporabo kanabinoidov nekako zavrli starostni proces. "Vsi si želimo, da bi bila starejša populacija dejavnejša," je dejala in tako bi bil na neki način tudi večji prispevek starostnikov k družbenemu življenju.

Lah Turnšek je tudi pojasnila, da na nacionalnem biološkem laboratoriju preizkušajo, kako s pomočjo nekaterih kanabinoidov z biološkim načinom zdraviti določene vrste raka, prav tako pa poskušajo z njihovo uporabo reducirati uporabo kemoterapije pri raku dojke.

Težave pri uporabi kanabinoidnih izdelkov

Nevrolog pediater z ljubljanske pediatrične klinike David Neubauer je predstavil učinkovito uporabo kanabinoidov pri različnih otroških nevroloških boleznih. Tako so opravili že tri raziskave, ki so vse pokazale odlične rezultate.

Z uporabo CBD-ja se je denimo precej izboljšalo stanje pri približno polovici bolnikov s hudo epilepsijo. S kombinirano uporabo CBD-ja in THC-ja pa se je izboljšalo stanje pri avtističnih otrocih.

Toda kot je dejal, se je zapletlo in so morali eno od raziskav prekiniti, ker je javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke prepovedala uporabo slovenskega izdelka, ker ni imel certifikata dobrega zdravstvenega proizvoda. Nanj so se nato obrnili številni starši bolnikov, saj so bili zadovoljni z učinki. Zdaj bodo poskušali pridobiti podoben izdelek v tujini, vendar je zelo težko pridobiti zahtevani certifikat.

Štrukelj je poudaril, da je ključno izobraževanje zdravstvenih delavcev, bolnikov in celotne javnosti o pozitivnih učinkih konopljinih spojin. Vendar meni, da so jim mlade generacije že precej bolj naklonjene. Slovenija je po njegovih besedah med vodilnimi na področju raziskav učinkov konoplje, vendar zakonodaja zelo zaostaja.

Kako je uporabi konoplje naklonjena trenutna vlada?

Uvodni govor konference je pripadel sekretarki za zdravstvo v kabinetu predsednika vlade Metki Paragi, ki je pojasnila, da podatki kažejo, da trenutno približno 80 odstotkov Slovencev podpira uporabo konoplje, zlasti v medicinske namene. Prav tako podatki po njenih besedah kažejo, da ima približno 40 odstotkov Slovencev že izkušnje s konopljinimi izdelki.

"Z uvedbo novih regulacij želimo ustaviti črni trg. Slovenskim bolnikom in drugim zagotoviti nakup in uporabo varnih izdelkov iz konoplje, katerih proizvodnja bo regulirana in nadzorovana. Več pomembnih slovenskih združenj takšno spremembo zakonodaje podpira, med njimi Združenje onkoloških bolnikov Slovenije, združenje Europa Donna, več pediatrov in več bolnikov ter uporabnikov, ki so ugotovili, da pozitivni učinki konoplje na zdravje pretehtajo arhaične kriminalizirane poglede na to rastlino. To staro perspektivo je zlasti zaradi vseh ugotovitev o pozitivnih učinkih uporabe konoplje treba spremeniti," je dejala Paraga.

Levica: Slovenija zaostaja za državami, ki so konopljo legalizirale

Glede uporabe in regulacije konoplje pa se je v četrtek oglasila tudi koalicijska stranka Levica, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da je poleg "novih znanstvenih dosežkov in tehnologij s področja konoplje treba tudi opozoriti na vprašanje legalizacije ter regulacije medicinske konoplje in konoplje za osebno rabo".

"Več desetletij dolga politika prohibicije je kriminalizirala in stigmatizirala uporabnike, hkrati pa ni preprečila niti širitve konoplje med splošno populacijo, zlasti pa mladimi, niti ni pripomogla k zmanjšanju morebitnih negativnih učinkov uživanja konoplje. Zato je treba prohibicijo odpraviti, uporabo konoplje pa legalizirati in regulirati tako na področju medicine kot osebne uporabe," so zapisali in dodali, da je posledica prohibicije tudi onemogočanje razvoja znanosti in tehnologij na področju pridelave konoplje.

"Z vztrajanjem pri zgrešenem zakonskem okviru Slovenija še naprej zaostaja za državami, ki so konopljo legalizirale. Rezerv na teh področjih je veliko, zlasti pri raziskavah za uporabo konoplje v gospodarstvu in medicini," so dodali v Levici, kjer se zavzemajo za prosto dostopnost konoplje vsem polnoletnim osebam z določenimi omejitvami, ki že veljajo za alkohol in tobak.

"Torej enotna embalaža, prepoved oglaševanja in morebitna najvišja dovoljena vsebnost THC-ja pri konoplji, ki se prodaja na trgu. Za uporabnike bi morala biti omogočena tudi lastna pridelava za samooskrbo. Zagotovo pa bi z legalizacijo dokončno odpravili stigmatizacijo uporabnikov medicinske konoplje in jim omogočili lažji dostop do reguliranih izdelkov, kar je kljub našim prizadevanjem in preteklim dosežkom ostalo nerealizirano," so še navedli.

https://www.rtvslo.si/zdravje/paragi-80-odstotkov-slovencev-ze-podpira-uporabo-konoplje-zlasti-v-medicinske-namene/680775
LP, ekolog

stepphiesecret
Prispevkov: 2
Pridružen: 11 Jul 2024, 13:35

Re: NOVICE iz sveta konoplje

OdgovorNapisal/-a stepphiesecret » 13 Jul 2024, 17:50

setheh napisal/-a:Če zmaga Bernie, bo konoplja kakor alkohol
datum: 5. 11. 2015
Ameriški senator iz zvezne države Vermont Bernie Sanders, ki se na listi Demokratov poteguje za predsedniško nominacijo je predstavil zakonodajo, ki bi legalizirala rekreacijsko uporabo konoplje. Predlog zakona, ki bi konopljo odstranil iz seznama nevarnih drog, na katerem je denimo heroin, bi zveznim državam še vedno dopuščal, da substanco prepovejo, bi pa odstranil pravne ovire za tiste, ki jo želijo legalizirati za medicinske in rekreativne namene. Predlog zakona sledi Sandersovim stališčem do te psihoaktivne substance, ki jih je izrekel prejšnji teden, ko je dejal, da bi, če bi bil izvoljen za predsednika, konopljo odstranil iz seznama nevarnih drog s čimer bi zveznim državam omogočil, da bi prosto regulirale konopljo kot trenutno regulirajo že alkohol in tobak.

Bernie Sanders želi konopljo legalizirati in jo odstraniti iz seznama nevarnih drog, kjer je tudi heroin. To bi zveznim državam omogočilo, da same regulirajo konopljo, tako kot alkohol in tobak. Pametna poteza, kajne?


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 4 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.