1. če ti na eni strani začne plesnet. To je dosti odvisno kdaj ti začne cvetet, če ti začne plesnet še predenj se ti razvije micelij po substratu, potem je najboljše stran vržt. Če ti začne plesnet že ko ti gobice rastejo, lahko pustiš ampak jst jih neb jedu, lahko da ratajo strupene
2. seveda je odvisno tudi od gojenja, tudi pri gojenju gob imaš nekaj dejavnikov za večji pridelek. Predvsem je tu važna vlaga, svetloba, zračnost.
3. gobe se glede učinka razlikujejo od vrste do vrste, kot vem, nekatere gobe povzročajo smeh in so bolj družabne kot od ostalih vrst. Nisem pa 100% pri tem
4. Razlike med trosi in sporam ne rabiš vedit za gojenje

edino potem ko boš delal svoje spore printe. To je pa takrat ko boš vzel odtis klobuka glive in pustil 24 uri na stekelcu ali čem podobnim, in klobuk v tem času spusti večino svojih trosov. Temu se potem reče tudi spore print.
5. sterilizacija trosov ko so že enkrat okuženi, se mi zdi da ni mogoča. saj so spori tudi občutljivi na toploto.
6. micelij se razraste po celi površini "tortice" tako da ne rastejo glive samo po vrhu, ampak tudi ob strani tortice.
7. vermikulit se uporablja za zadrževanje vlage iz katere potem gobe črpajo vodo. Medtem ko pa rž se uporablja za hranilno vrednost, da glive črpajo hrano za rast.
8. belega riža še nisem probal, verjetno bi šlo, ampak bi bili rezultati dosti slabši saj ima manjšo hranilno vrednost. Z sterilizacijo zemlje pa tudi ne vem, tak da tu prosim kakšnega drugega z več izkušnjami da pove.
9. Glive v načelu ne rabijo svetlobe, oziroma zelo malo. Pri rasti gob je dobro da imajo par ur svetlobe dnevno (kakšna 18W neonka je super). ko je enkrat substrat preraščen z micelijem, se lahko ga postavi vn iz teme, vendar ne direktno na sončno svetlobo.
10. lonček kjer se dela micelij je dobro da je neprodušno zaprt, saj tako preprečimo vdor bakterij vanj. To je zelo pomembno do takrat ko se notri naredijo pini. Dokler micelij raste v lončku, se lončka nič ne zrači.
11. sej v naravi tud ne rastejo vsepovsod gobe. Drugače pa lahko probaš brez sterilnosti, pa boš vidu kakšne barve ti bodo vse ratale
12. ja zračit je treba ko gobice začnejo rastet, to pa zaradi tega ker pri rasti gliv, se sprošča co2 katerega je treba izpihati parkrat dnevno iz posode. Sej kak bi se pa ti počutu zaprt v eni škatli, pa da ne bi dobil nič zračenja?
Lahko se pa naredi da zračiš sterilno, ko sem še gojil gobe sem jih imel v korito, na enem koncu korita z vrha sem imel 80 x 80 mm luknjo, v kero sem dal 2 različna filtra (hepa pa še eden) na to sem montiral računalniški ventilator, tega na timer da 5x dnevno, piha notri po 15 min. Spodaj par cm od dna, sem imel pa približno 4 luknje fi 3 cm, kjer je pa co2 uhajal vn med zračenjem, tudi na teh luknjah so bili seveda filtri.
Pa tudi potem ko gobe rastejo ni več tolk možnosti za okužbo z bakterijam kot pa ko se je micelij razvijal.
upam da sem kaj pomagal, pa lep dan še naprej