OdgovorNapisal/-a volkds » 09 Apr 2010, 07:48
am...za tak način vlaženja še nisem slišal, saj je malo kontradiktorno to, da mora v fruiting chamberju biti nizka temperatura ob visoki vlažnosti, ob previsoki temperaturi ti bo micelij preraščal tortico ergo- slabši pinset.
jaz bi rekel, da nobena od teh možnosti ni optimalna...
za fruit chamber je najlažje, da se uporabi ultrasonični vlažilec(''mrzla para'') in ga laufa na prbl tričetrt ure le 5 minut in še to na najmanjši nastavitvi.(tudi odvisno od kubature fruit chamberja)
-------------------------
za inkubator(tam kjer se razrašča miceij in NE rastejo gobe) je pa smotrno uporabit grelec, saj se micelij hitreje razrašča pri višjih temperaturah(do 28-29)- ergo manj okužb. Obenem mora v tej škatli bit tema.
Tukaj pa se uporabi dve isti škatli, ki se lahko zložita ena v drugo ( tako da je med njunima dnoma toliko placa, da lahko spodaj skrijemo grelec, ob straneh pa le toliko, da bo voda lahko prišla vmes(kakšn cm lahko tudi manj- to reguliramo z tem kako globoko v zunanjo škatlo porinemo notranjo). uglavnem ko dobimo pravi škatli- še 1x ENAKI!!
se lotimo izdelave, kolikor je je...
najprej ugotovimo, kako bomo pritrdili notranjo škatlo na zunanju, saj bo med njimi voda, vzgon pa vemo kaj dela....
no in potem enostavno med dno notranje in dno zunanje škatle dobro namestimo grelec, zašravfamo skupi škatle in med škatli nalijemo vodo, do višine, ki se nam zdi primerna, glede na stabilnost škatel( namreč enkrat mi je zaradi preveč vode počila notranja škatla/ posoda).
to je to....
upam da sem kaj pomagal...
obstaja še ene par načinov vlaženja v fruit chamberju, kateri pa se mi zdi, da iz vidika snažnosti oziroma sterilnosti niso najbolj optimalni.