Spoštovani!
Sem redni bralec Vaše revije ONA, ki mi je vsebinsko zelo všeč. V zadnji številki, ki je izšla dne 15.maja 2007 (številka 18), me je pritegnil vaš članek, z naslovom "Marihuana, podcenjena droga" - "Ko tudi ti postaneš trava", avtorice Lee Jelen. Zelo mi je všeč, da se ukvarjate s takimi vsebinami, vendar pa sem se ob branju tega članka spotaknil ob več nepravilnosti. Zato Vam v imenu članov
http://www.konoplja.org pišem pritožno pismo.
Sicer nas ni toliko vznemirilo pisanje, ki je očitno zelo nastrojeno proti konoplji, ampak napisane kontradikcije.
V enem odstavku poudarja, da je konoplja največje zlo in da povzroča odvisnost. V drugem pa že navaja raziskave, ki dokazujejo, da konoplja niti približno ni toliko škodljiva kot alkohol in tobak in da povzroča najmanjšo odvisnost med drogami. V isti sapi še dodaja, da je statistično dokazano med uživalci marihuane odstotek bolnikov z shizofrenijo večji. Kakšen odstavek dalje že piše o raziskavah, ki kažejo, da konoplja zdravi shizofrenijo. Kako je to mogoče, se vprašam. Razen, če ne tiči razlog v tem, da so shizofreniki sami ugotovili, da jim marihuana pomaga, in jih je zato večji odstotek med kadilci konoplje.
Dalje pa me je zmotil podatek, ki opozarja, da je konoplja, ki v zadnjih letih prihaja na naše tržišče, veliko močnejša, kar je v nasprotju z logiko medicinske konoplje. Močnejša kot je marihuana, manj nevarnega dima je potrebno vdihniti za dosego istega zdravilnega učinka.
Poleg tega pa je avtorica podala še veliko drugih napačnih podatkov, tako o vrstah konoplje kot tudi o posledicah uživanja. Predvsem smo vsi zelo ogorčeni nad pisanjem Lee Jelen v omenjenem članku.
Zato Vas prosimo, da se ga. Lea Jelen javno opraviči vsem, ki smo ogorčeni zaradi njenih napak in da jih poskusi popraviti, oziroma odpraviti. V nasprotnem primeru pa bomo ukrepali drugače.
Nedopustno pa je tudi, da urednik revije dopušča objavo nepreverjenih podatkov in dejstev v članku v svoji, drugače zelo ugledni slovenski reviji ONA.
V upanju na ugodno rešitev, se Vam že vnaprej zahvaljujemo.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav!