Èe vas aretirajo.

Vse o zakonodaji glede konoplje kot droge.
ZeleniJoza
Prispevkov: 2
Pridružen: 12 Avg 2009, 14:55

Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a ZeleniJoza » 12 Avg 2009, 15:01

Če se zgodi, da vam policisti odvzamejo prostost, predvsem ostanite mirni in zbrani. S pretirano aktivnostjo ter živčnim prepričevanjem in dokazovanjem, da aretacija ni upravičena, si lahko naredite več škode kot koristi. pravica, da molčite (ne izjavite ničesar), ni zato, ker se v filmih dobro sliši, ko jo policisti "odrecitirajo", ampak zato, da jo uporabite - torej jo uporabite!Pomembno je, da veste, da vas morajo policisti takoj ob aretaciji v materinem jeziku ali jeziku, ki ga razumete:
- obvestiti o tem, zakaj so vam odvzeli prostost (razlog); če vas pridržijo za več kot 6 ur, vam morajo razloge sporočiti tudi pisno;
- poučiti o tem, da niste dolžni ničesar izjaviti;
- poučiti o tem, da imate pravico do takojšnje pravne pomoči zagovornika, ki si ga lahko prosto izbirate;
- poučiti o tem, da so na vašo zahtevo dolžni o odvzemu prostosti obvestiti vaše bližnje.

Pomembno je tudi, da se zavedate, da vam te pravice pripadajo, tudi če vas policisti o njih ne obvestijo. Gre za pravice, ki vam jih garantira ustava! (Lahko se zgodi, da vas policisti o njih ne bodo obvestili, ker bodo na to "pozabili" ali pa ker po nekih (dokaj bizarnih) kriterijih po njihovem mnenju ne gre za odvzem prostosti, pač pa za "privedbo", "pridržanje" ali kaj podobnega, pri čemer pa je učinek za vas povsem enak kot pri aretaciji.)

Izkoristite svoje pravice!
Razen če ste sveto prepričani, da gre za pomoto, potem je pametneje, da se s policisti ne prerekate o upravičenosti aretacije. Ne bo vam pomagalo, pri policistih pa bo kvečjemu zbudilo nejevoljo, ki ima lahko za vas neugodne posledice. To pa ne pomeni, da se vdajte v usodo. Nasprotno: izkoristite svoje pravice, predvsem pravico do molka. Kakršnikoli razpravljanje s policisti o kaznivem dejanju je odveč. Oni so prepričani, da ste krivi, zato jih nima smisla prepričevati, da niste. Če ste nedolžni, boste to lahko dokazali kasneje. Če ste krivi, je še toliko bolj pomembno, da policistom ne dajete dodatnih informacij, ki bi jih lahko uporabili proti vam.

Zahtevajte, da obvestijo vaše svojce oziroma jih čim prej obvestite sami . Če gre za očitno neupravičeno aretacijo, naj kdo od svojcev skuša obvestiti medije ali širšo javnost, kaj se vam je zgodilo - nadzor javnosti ekstremno zniža možnost zlorab.

Zahtevajte zagovornika!
Glede na to, da so vam policisti odvzeli prostost, imajo zoper vas očitno hude obtožbe. Potencialno vam grozi zapor ali visoka denarna kazen. To ni trenutek, da bi se šli junaka, ki zmore vse sam. Tudi če ste prepričani, da obvladate situacijo, ste pod psihičnim pritiskom, ki zmanjšuje vašo zmožnost trezne presoje, zaradi česar lahko zagrešite usodne napake. Izboljšajte svoj položaj s tem, da angažirate profesionalnega zagovornika. Čeprav zelo verjetno ne bo mogel narediti "čudežev", je v tej situaciji vaš najboljši prijatelj. Na vašo zahtevo vam morajo policisti pomagati pri tem, da si lahko vzamete zagovornika.

Pazite se zasliševanja!
Vse, kar izjavite po tem ko ste opozorjeni na pravico do zagovornika in na pravico, da ničesar ne izjavite, je lahko kasneje uporabljeno zoper vas kot dokaz na sodišču! Na sodišču sicer lahko spremenite svojo izjavo, a če ne boste zraven navedli res prepričljivih razlogov za spremembo, ne pričakujte, da vam bo sodišče kar verjelo. Ne nasedajte morebitnim policijskim provokacijam, da je za vas bolje, da govorite. Vse boste imeli priložnost povedati na sodišču, kjer pa bodo razmere precej drugačne. Če ne drugega, boste tam na "nevtralnem" terenu in pod manjšim psihičnim pritiskom kot na neki policijski postaji.

Upoštevajte tudi, da se kot dokaz zoper vas na sodišču lahko uporabi tudi zapisnik vašega zaslišanja pri policiji, pri katerem je navzoč vaš zagovornik. Čeprav naj bi ta poskrbel, da med zaslišanjem ne poveste preveč, bo najbolj zanesljivo, da se pred policisti sploh ne zagovarjate in ne dajete nobenih informacij.

In tolažba: odvzem prostosti je časovno omejen + možnost odškodnine

Po odvzemu prostosti vas lahko policisti "gostijo" največ 48 ur. Po tem času vas morajo bodisi izpustiti na prostost bodi privesti k preiskovalnemu sodniku. Ta vas po zaslišanju izpusti na prostost ali zoper vas odredi pripor.

V primeru neutemeljenega odvzema prostosti imate pravico do povračila škode. Z zahtevo se morate najprej obrniti na Državno pravobranilstvo. Če v treh mesecih od vložitve zahteve s pravobranilstvom ni sklenjen sporazum, lahko zoper Republiko Slovenijo vložite odškodninsko tožno pred sodiščem.

vir: Pravozatelebane.com

borat
Prispevkov: 261
Pridružen: 02 Mar 2007, 21:06

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a borat » 12 Avg 2009, 15:13

Zelo lepo! hvala!

Uporabniški avatar
Lacna-Pljuca
Prispevkov: 454
Pridružen: 15 Jul 2006, 15:00

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a Lacna-Pljuca » 12 Avg 2009, 17:18

Ja, hvala, ker si povedal, da morm bit tih, ko me aretirajo

ZeleniJoza
Prispevkov: 2
Pridružen: 12 Avg 2009, 14:55

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a ZeleniJoza » 12 Avg 2009, 19:40

Mislim da se nekateri ljudje premalo zavedajo svojih pravic.
Ne pozabit tudi to da policaj nima nobenega pravnega razloga da vam govori resnico! Tako da si policisti lahko izmislijo karkoli!

aaa
Prispevkov: 446
Pridružen: 12 Jul 2009, 13:43

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a aaa » 13 Avg 2009, 12:13

u ja hvala za info pa dobrodosel na forum
ZIVLJENSKA RESNICA: TREZNOST JE ILUZIJA

masterblaster
Prispevkov: 998
Pridružen: 12 Maj 2007, 20:48

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a masterblaster » 13 Avg 2009, 12:42

Ce oz. ko te privedejo,najbolj da se takoj zleknes in zadremuckas..to jih najblj pizdi,ce ti ni za dremuckat..se pa delaj da ti je !

BIG
Prispevkov: 2750
Pridružen: 04 Okt 2005, 12:10

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a BIG » 14 Avg 2009, 08:40

hahaha ful bi se lahko zadržal pa bil tiho, k bi ga taku pojebal da bi ga blu sram na sodišče it, k bi se vsi smejal hahahaha komej čakam spet policijo
Enjoy what is natural

klen
Prispevkov: 989
Pridružen: 27 Jul 2005, 17:07

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a klen » 14 Avg 2009, 09:17

Quote:

Ne pozabit tudi to da policaj nima nobenega pravnega razloga da vam govori resnico! Tako da si policisti lahko izmislijo karkoli!
No shit, še ko pišejo zapisnik ti besede na jezik vsiljujejo. Primer pri kolegu, kjer sem bil tudi sam zravn, ko so mu našli za joint. Če me ne bi blo in bi mu govoril naj bo rajši tiho, bi v zapisniku sigurno pisalo, da je bila kila
Folk mi pravi, da mam probleme s travo, bravo, itak mam problem, kadar kupim je predrago...

zacetek
Prispevkov: 859
Pridružen: 24 Mar 2009, 09:31

Re: Èe vas aretirajo.

OdgovorNapisal/-a zacetek » 14 Avg 2009, 09:33

če bi v zapisniku pisalo da je bila kila bi mogli škifarji tut to opravičit! sploh pa za en joint!!
men so tut enkrat krimoti našli kr precej pa, ko je začel vrtat sem sam reku da je trava moja in da sem jo sam pridelal, in sploh nisem šel pred sodnika in sem dobu sam plačilni nalog z smešno ceno


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 5 in 0 gostovOpozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron