LEDice

Gojenje konoplje znotraj ("indoor") in v rastlinjakih
Uporabniški avatar
jah
Prispevkov: 651
Pridružen: 09 Okt 2010, 13:14
Kraj: Mariborska cesta 7, Celje

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a jah » 06 Nov 2018, 00:37

hej belivitez vidim da ti ledice niso tuja zadeva. Katera led panele oziroma proizvajalci so tebi ok oziroma jih smatraš za solidne? Mogoče bom v prihodnosti zamenjal svojo kitajsko led panelo. Sem tudi sam ljubitelj ledic, in vidim dejanski potencial v ledicah, kateri bi po mojem mnenju z lahkoto izpodrinil "stari klasični ukoreninjeni HPS" . Prihodnost vidim bolj v teh quantum led panelah.

V oči mi je padel tudi en izdelek(Horticulture Lighting Group 260 Watt Quantum Board LED Kit V2), za katerega nisem ravno našel veliko grow reportov, vendar tisto malo, kar sem izbrskal (youtube, reddit, forumi) se mi zdi dosti fascinantno in obetavno.
https://growerslights.com/collections/h ... rd-led-kit

Imaš kaj več informacij? Ali pa kaj ti priporočaš, recimo v situaciji da buđet ni težava, in pa situacija da je buđet nekako do 350€ +/-€
welcome to my lab where you can choose your own dreams.

belivitez
Prispevkov: 1706
Pridružen: 03 Maj 2012, 20:43

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a belivitez » 06 Nov 2018, 11:43

jah napisal/-a:hej belivitez vidim da ti ledice niso tuja zadeva. Katera led panele oziroma proizvajalci so tebi ok oziroma jih smatraš za solidne? Mogoče bom v prihodnosti zamenjal svojo kitajsko led panelo. Sem tudi sam ljubitelj ledic, in vidim dejanski potencial v ledicah, kateri bi po mojem mnenju z lahkoto izpodrinil "stari klasični ukoreninjeni HPS" . Prihodnost vidim bolj v teh quantum led panelah.

V oči mi je padel tudi en izdelek(Horticulture Lighting Group 260 Watt Quantum Board LED Kit V2), za katerega nisem ravno našel veliko grow reportov, vendar tisto malo, kar sem izbrskal (youtube, reddit, forumi) se mi zdi dosti fascinantno in obetavno.
https://growerslights.com/collections/h ... rd-led-kit

Imaš kaj več informacij? Ali pa kaj ti priporočaš, recimo v situaciji da buđet ni težava, in pa situacija da je buđet nekako do 350€ +/-€


Cob razsvetljava v vsakem primeru! Hps in cmh zaenkrat še nista ulovljiva (vsaj po izgledu končnega produkta) led pa ti zagotavlja večje donose... :mrgreen:

Kvalitetni paneli na trgu: grownorthern, platinum in amare. Sam kaj drugega sploh nebi gledal... Oz ja naredil bi si sam 8-)

Uporabniški avatar
jah
Prispevkov: 651
Pridružen: 09 Okt 2010, 13:14
Kraj: Mariborska cesta 7, Celje

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a jah » 07 Nov 2018, 00:20

Zvala za info, si bom vzel cajt pa malo podrobneje prečekiral tote panele. :) :geek:
welcome to my lab where you can choose your own dreams.


mike
Prispevkov: 2106
Pridružen: 23 Apr 2005, 12:13

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a mike » 10 Dec 2018, 23:25

Pozdrav LED growerji :)

Na forumu sem res bolj poredko, pridem vsake kvatre mal pogledat, če se odvija kakšen zanimiv projekt. Dons sem pršu pošerat enga, ki sem ga pred kratkim zaključil in bi se mogoč komu zdel zanimiv.

Kolega je pršu na idejo, da bi rastline gojil pod ledicami. Glede na precej omejen proračun mi je dal par linkov do raznih LED kompletov, med katerimi naj bi zbral najboljšo varianto. Zelo hitro sva do ugotovitve, da se za tak dnar da tut kej boljšga sestavt. On je rabu luč, jst pa enga, da stestira mojo idejo, tko da je kar win-win situacija.

Od čist enostavne začetne ideje sva po par brainstormig debatah prišla do enga 'proof of concept' prototipa pametne IoT LED luči.

par tehničnih podatkov:
velikost luči (DxŠxV): 50 x 30 x 4,5 cm (ideja je, da gre v box dimenzije 60 x 40 x 60 cm in da ostane še kaj placa za rastlince)
5 različnih modelov ledic: 445, 465, 620, 660 in full spectrum (niso čisto idealne vrednosti, še vseeno pa precej blizu)
vsega skupaj 222 ledic: uporabljeni so bili 1W modeli, ker imajo boljši izkoristek kot 3W variante, manj problemov s hlajenjem in precej lažje narediš bolj enakomerno razporeditev svetlobe
ledicam so dodane 30 oz. 45° leče za boljšo usmeritev svetlobe
maksimalna moč: 200 W

do tu je to dokaj normalna luč. Potem je prišla ideja o spektru, kakšno razmerje narest, da bo ok? Pa sva rekla, dajva nardit tko, da lahko reguliraš vsako valovno posebej. OK, ni panike. Kaj pa, če bi vsako valovno lahko prižigal in ugašal po svoje?... Pa sva luči dodala še mal pameti :mrgreen:

zadeva zdaj deluje prek WiFi, upravljanje prek aplikacije na pametnem telefonu:
- jakost svetilnosti posameznega tipa (valovne dolžine) ledic je nastavljiva od 0 do 255 (PWM)
- vsaka valovna ima svoj timer z resolucijo 1s
- luč lahko deluje v treh načinih - manual ON, manual OFF, automatic (samodejno vklapljanje in izklapljanje glede na nastavitve timerjev)
- 2 merilnika temperature in vlage (eden spremlja razmere v ohišju luči, drugi (povezan z lučjo) pa razmere v boxu), dodana indikatorja v aplikaciji - če kateri od senzorjev ne deluje oziroma je branje neuspešno
- 2 merilnika vlage zemlje (povezana z lučjo)
- 4 kanalni relay board (povezan z lučjo), kamor lahko priklopiš še ostale porabnike, ki jih želiš krmilit s telefonom (ventilator, vodna pumpa,...). Vklop relejev lahko nastaviš kot push button, switch, timer,... po potrebi se lahko doda avtomatično delovanje glede na razmere (recimo avtomatsko zalivanje, ko pade vlaga v zemlji)
- grafični prikaz meritev senzorjev oziroma katerega koli podatka ali nastavitve v aplikaciji z zgodovino do 1 leta in možnost izvoza podatkov v excel (.csv fajl)
- luč je hlajena z vgrajenimi ventilatorji, katerih hitrost se prilagaja glede na izmerjeno temperaturo v ohišju luči
- varnostna funkcija delovanja ob morebitnih povišanih temperaturah v ohišju luči: če preseže prvo mejno vrednost temperature, se jakost svetilnosti avtomatsko zmanjša za 10%. če preseže drugo mejno vrednost, se jakost zmanjša še za 10%, pri tretji mejni vrednosti pa pride do varnostnega izklopa. ko se ohladi pod določeno mejo, deluje naprej v ustreznem režimu. dodani indikatorji v aplikaciji kažejo, v katerem režimu luč deluje.
- konstantno napajanje za potrebe logike in senzorjev, 'močnostni' del napajanja za ledice pa je vklopljeno samo v primeru, ko je kateri od spektrov vklopljen in če je po izklopu luči temperatura v ohišju še nad neko mejo. Indikator vklopljenega 'močnostnega' dela dodan v aplikaciji.
- hlajenje napajalnika podobno kot pri luči - ventilator prilagaja obrate glede na obremenitev in temperaturo
- prikaz datuma in ure, obvestilo na pametni telefon, če luč izgubi povezavo s serverjem (izpad WiFi ali elektrike), zabeležen čas zadnje vzpostavitve povezave
- po izpadu električnega toka ali začasni izgubi WiFi signala se luč avtomatsko poveže na server, preveri stanja, v katerih naj bi bila v tem trenutku in se postavi na ustrezne nastavitve.

tolk funkcij se spomnim na hitro, sigurno sem še kaj pozabil. če se bodo v prihodnje pojavile potrebe po kakšni novi funkcionalnosti, se da vse zrihtat :mrgreen: Zaenkrat je zadeva na testu, kakšna boljša fotka še sledi, zaenkrat pa kakšna iz obdobja mojih testiranj

app:
Slika Slika

rahlo modificiran napajalnik:
Slika

senzorji (relay board, merilec vlage in temperature v boxu, merilca vlažnosti zemlje):
Slika

luč med zadnjim nalaganjem firmware-a pred pakiranjem:
Slika

top view:
Slika

testiranje funkcionalnosti v boxu primerljivih velikosti:
Slika

belivitez
Prispevkov: 1706
Pridružen: 03 Maj 2012, 20:43

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a belivitez » 12 Dec 2018, 12:25

@mike top!!! Zadeva izpeljana tako kot treba! :ugeek:

Je zadeva oddelala že cel cikel?

mike
Prispevkov: 2106
Pridružen: 23 Apr 2005, 12:13

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a mike » 13 Dec 2018, 21:31

Zaenkrat še ne, je cikel še čisto v začetni fazi :mrgreen:. Poleg luči je blo oziroma je treba zrihtat še par drugih zadev, na ventilaciji bo tudi še nekaj dela, ker trenutno ne deluje tako kot bi moglo. Teli microgrowi so kar izziv, sploh če ga še zapreš nekam v eno omaro. Mam filing, da je ta luč na 100% že kar konkreten overkill za tist šotorček.
Ko sem testiral funkcionalnost, sem za foro moj testni box zaprl, brez kakršne koli možnosti zračenja. Sej res, da so ledice in da se načeloma ne grejejo tolk, sam 200W je pa še vseen 200W in če toplota nima kam it, se ti luč v kakšni uri že kar segreje na tisti nivo, da ti avtomatska regulacija začne moč nižat. Sama luč niti ni tak problem, bolj gre za rastline, ki pri 35-40° tut niso lih najbolj vesele, razen če maš kakšn kaktus. Že ena 80 mm luknja s PC ventilatorjem na vrhu boxa je precej popravla temperaturo.

Tud mene pa že ful zanima, kaj bo ratalo iz tega in kakšne upgrejde bomo še lahko dodal. Idej je še precej :)

timoslav
Prispevkov: 505
Pridružen: 02 Feb 2010, 19:17

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a timoslav » 30 Dec 2018, 10:22

Kulski projekt, obsežen, zanimiv. Od kerga proizvajalca so pa te ledice, mogoče chanzon?

mike
Prispevkov: 2106
Pridružen: 23 Apr 2005, 12:13

Re: LEDice

OdgovorNapisal/-a mike » 30 Dec 2018, 23:37

V tej lampi so epistar, pac budgetu primerno :mrgreen:


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 35 in 0 gostov



Opozorilo

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam. Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.

Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

cron