Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
Industrija

Uvod v navadno konopljo

Navadna konoplja - rastlina prihodnosti (projekt)

 
Izobraževalni seminar "Navadna konoplja in EU"

Zavod za informacijsko dejavnost in alternativno kulturo je v okviru projekta Konoplja.org 10. maja 2002 ob 13.00 v Mladinskem centru v Celju izvedel izobraževalni seminar "Navadna konoplja in EU".

Ta seminar je prejel finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o procesu vključevanja v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad vlade za informiranje.

Povabljeni predavatelji so bili:
- Darja Kocjan Ačko, Biotehniška fakulteta Ljubljana, oddelek za agronomijo
- Dejan Rengeo, vodja spodbujevalnega razvojnega centra v SKZ Murska Sobota
- Matjaž Grkman iz Ministrstva za kmetijstvo

Navadna konoplja - Cannabis Sativa L.
sorta CNS005 - Unico - B
THC = 0,2% (EU zahteve)

Darja Kocjan Ačko je predavala o izvoru in zgodovini navadne konoplje, njeni botanični pripadnosti, razširjenosti v naših krajih, o morfoloških lastnostih konoplje, njeni rasti in razvoju, talnih in podnebnih rastnih razmerah za konopljo, kolobarjenju, pripravi njive, gnojenju in načinu setve, oskrbi posevka glede na namen (vlakna, seme) in načinu pridelave (konvencionalna, ekološka), o plevelih in zapleveljenosti, o boleznih in škodljivcih konoplje, o dozorevanju posevka ter spravilu stebel in semen glede na namen uporabe pridelka, o shranjevanju pridelka, sortah, uporabi pridelka, o konoplji za zdravila ter ekosocialnem in turističnem pomenu ponovnega širjenja.

Dejan Rengeo je spregovoril o uporabni vrednosti konoplje in opisal praktične izkušnje, podkrepljene s foto materialom na projektorju, kako je potekal postopek pridelave in predelave konoplje v Markiševcih (2000/ 2002). Preskrbel je rastlino konoplje, ki so si jo lahko udeleženci tudi pobliže ogledali, konopljina semena in stebla in druge izdelke in polizdelke iz konoplje.

Navadna konoplja - Cannabis Sativa L.
sorta CNS005 - Unico - B
THC = 0,2% (EU zahteve)

Matjaž Grkman iz Ministrstva za kmetijstvo je obiskovalce seznanil z novim pravilnikom o gojenju navadne konoplje v Sloveniji, ki pa je še vedno v pripravi in tudi ni znano, kdaj bo začel veljati. Pravilnik določa pogoje, ki jih morajo kmetovalci izpolniti, da dobijo dovoljenje.

Pred mladinskim centrom pa je ves čas seminarja stal tudi Eurobus, kjer so postregli z obilo materiala v zvezi z EU in odgovorili na morebitna vprašanja.


Gradivo seminarja "Navadna konoplja in EU"
Dejan Rengeo - Praktične izkušnje iz projekta "Pridelava in predelava navadne konoplje v Sloveniji 2000/2001 (Word format, 244Kb)
Darja Kocjan Ačko - Konoplja - včeraj, danes, jutri (Word format, 398Kb)

 

 

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na