Konoplja
umetnost

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
 
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Filmi s tematiko marihuane

Ta stran je posvečena filmski umetnosti oziroma tistim filmom, kjer konoplja nastopa v glavni ali stranski vlogi. Če se vam ob prebiranju seznama zazdi, da smo spustili kakšen pomemben filmski dogodek, nas opozorite! Z veseljem bomo dodali še kakšno stvaritev sedme umetnosti.

 
Goli v sedlu (Easy Rider, 1969)

Dva motociklista, Wyatt (Peter Fonda) in Billy (Dennis Hopper) se odpravita na odisejo od obale do obale v iskanju prave Amerike, ob tem naletita na mnoge obraze njenih velikih in malih mest, hipijevsko komuno, droge (marihuano), seks v opolzki hiši v New Orleansu. Film je režiral Dennis Hopper pri 31 letih za borih 340.000 dolarjev, film pa je nato iztržil več milijonov in spremenil pokrajino pop kulture. Stransko vlogo v filmu igra tudi Jack Nicholson.

http://www.ravecentral.com/easyrider.html

 
Vod smrti (Platoon, 1986)

Raziskava Oliverja Stonea o ameriški vpletenosti v Vietnamu in borba skupinice izmozganih vojakov za lastna srca in pamet. Novinec Chris (Charlie Sheen) se znajde v sredi razdrobljene čete, polovica katere je neprestano zadeta. Ostali "trezni" vojaki so odločeni pretolči se naprej in zmagati ne glede na sredstva in posledice. Ko njihovo nasilje uide kontroli se mora Chris odločiti, na kateri strani je - na tisti, kjer je vojna izgovor za pozabljeno moralo ali na tisti, ki skuša razumeti in se učiti od krutosti okoli njih.

Igrajo: Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker, Francesco Quinn, John C. McGinley, Richard Edson, Kevin Dillon, Reggie Johnson, Keith David, Johnny Depp, David Neidorf, Mark Moses, Chris Pedersen,Tony Todd

http://www.ravecentral.com/platoon.html

 
Prava stvar (True Romance, 1993)

Ko mora neizkušeno dekle na poziv Alabama Whitman (Patricia Arquette) zapeljati stripovskega navdušenca in fanatičnega oboževalca Elvisa Clarenca Worleya (Christian Slater) ne pričakuje, da se bo zaljubila vanj. Toda ti dve izgubljeni duši sta kot narejeni drug za drugo, zato se kmalu poročita v mestni hiši v Detroitu. Clarence se odloči odvzeti zvodniku Drexlu (Gary Oldman) lastništvo nad Alabamo, nad čim pa on seveda ni navdušen. Pri pobegu iz njegovega stanovanja Clarence pusti sled trupel, poleg tega pa kovček z ženinimi oblačili zamenja za kovček s surovim kokainom. Novoporočenca se odpravita v Los Angeles v upanju, da prodata kokain in zapustita državo. Pri tem se soočita še z mafijo, dilerji in policijo. V filmu se v zelo kratki vlogici pojavi tudi Brad Pitt, ki igra marihuanskega zadetka.

Igrajo še: Michael Rapaport, Dennis Hopper, Christopher Walken

http://shopping.yahoo.com/shop?d=v&id=1800192965

 
Homegrown (1998)

V komičnem trilerju, postavljenem v južno Kalifornijo, nesposobna, toda prisrčna pridelovalca marihuane Jack Madsen (Billy Bob Thornton) in Carter (Hank Azaria) delata za podjetnika iz San Francisca Malcoma Stockmana (John Lithgow), ki ju pride obiskat s helikopterjem. Ko Malcom stopi iz helikopterja, ga pilot ustreli in odleti. Jack, Carter in pomočnik Harlan ostanejo prestrašeni s truplom. Naivni trio ugotovi, da zaradi mrtvega šefa ne bo nadaljnjih plačil, zato zberejo marihuano za veliki odkup ter se odpravijo v bližnje mesto, kjer spoznajo Lucy (Kelly Linch). Kmalu se znajdejo v novem svetu pohlepa, paranoje in dvoumnosti.

http://www.blockbuster.com/bb/movie/details/0,7286,VID-V+++161694,00.html

 
Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki (Lock, Stock and Two Smokin' Barrels, 1998)

Komedija Guya Ritchia je postavljena v londonski East - End. Cardsharp Eddy (Nick Moran) in prijatelji Bacon (Jason Statham), Tom (Jason Flemyng) in Soap (Dexter Fletcher) se trudijo zbrati dovolj denarja, da bi Eddy lahko kartal s porno kraljem Hatchet Harryjem (P.H. Moriarty). Na žalost se načrt izjalovi in Eddy je Harryju dolžan ogromno vsoto, ki mu jo mora izplačati v roku enega tedna. Harry v resnici upa, da bo namesto denarja prišel do bara, ki ga vodi njegov tekmec J.D. (Sting), ki je tudi Eddyjev oče. Da bi zbral denar, se Eddy odloči ukrasti denar od posla z marihuano, ki ga vodi Winston (Steven Mackintosh). Zgodba se do konca še dodobra zaplete.

http://video.barnesandnoble.com/search/product.asp?ean=44005939125

 
Lepota po ameriško (American Beauty, 1999)

Tipicna malomeščanska nočna mora: Lester Burnham ima ženo Carolyn, ki ga vara in sovraži, hči Jane ga zaničuje, ubogi človek pa ima še probleme s svojim šefom v službi. Prevzamejo ga prepovedane strasti in odloči se spremeniti svoje življenje. Začne dvigovati uteži, kaditi marihuano in osvajati hčerino zgodaj razvito prijateljico. Lester se nauči, da največja svoboda tudi največ stane!

Igrajo: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Allison Janney, Chris Cooper, Scott Bakula, Sam Robards.

http://www.hollywood.com/movies/detail/movie/167615

 
Snif (Blow, 2000)

Johnny Depp igra Junga, človeka, ki je postal Escobarjeva glavna ameriška veza za kokain, najprej pa je prekupčeval z marihuano. Med bivanjem v zaporu Jung in njegov cimer v celici Diego Delgado (Jordi Molla) skujeta načrt, kako obogateti s kokainom. Njune debate so vodilo tega filma. Diego predstavi Georga Junga Pablu Escobarju.

http://www.plume-noire.com/movies/reviews/blow.html

 
Reševanje vdove Grace (Saving Grace, 2000)

Grace Trevethan živi varno življenje. V odmaknjenosti svoje cornwallske vile goji orhideje in prireja čajanke. Dokler se nekega dne njen svet ne poruši. Njen mož John se pri skoku s padalom tragično ponesreči, Grace pa se mora zopet postaviti na noge. Hitro mora priti do zaslužka. Matthew, njen vrtnar in kadilec marihuane, se zaveda, da bo ostal brez dela, če Grace izgubi hišo. Skupaj skujeta prebrisan načrt, ki se je porodil iz obupa. Grace, vrhunska gojiteljica orhidej, z Matthewovo pomočjo sklene, da bo svoj razkošni rastlinjak spremenila v plantažo marihuane. Vaščani jo takoj spregledajo, celo ženski institut kaže nevarno zanimanje za vsebino Graceinega rastlinjaka. A to je vendarle Cornwall, tukajšnji prebivalci pa se ponašajo s svojo tihotapsko tradicijo in neupoštevanjem zakona. In tako vaščani Port Liaca sklenejo pomagati Grace na vse mogoče načine.

Igrajo: Brenda Blethyn, Craig Ferguson in 150 sadik marihuane

http://www.konoplja.org/konoplja/umetnost/resevanje+grace.htm

 
Sladke sanje (2001)

Egon je star dvanajst let in nima gramofona. Jugoslavija z začetka sedemdesetih pa je videti kot dežela obilja. Uvožene dobrote prihajajo čez mejo in med njimi tudi ameriška glasba, filmi in moda. Sošolci se bahajo s ploščami in jih poslušajo drug pri drugem. Skratka, vsi imajo gramofone, le Egon ne.
Jasno pa mu je, da bo do njega bolj težko prišel, če bo čakal na svoje domače. Njegova posesivna mama ima dosti problemov sama s sabo. Babica je goreč vernik, ki lahko sliši zvok sfer in petje angelov kar z lastnimi ušesi. Očeta Egon ni nikoli videl. Dobro pozna le njegovo roko, ki je edina ostala na vseh slikah, iz katerih je mama izrezala preostanek očetovega telesa.
Egon začne pripravljati načrt, pri katerem mu pomaga sošolec Fric, večni repetent in sin kino operaterja. Načrt vključuje tudi soseda Romana, prvega in edinega krajevnega hipija, lastnika 55-ih velikih in 122-ih malih plošč ter dvanajstih ovitkov. Ob strani mu stoji tudi radoživi stric Vinko in še mnogo drugih.

Igrajo: Janko Mandic, Veronika Drolc, Iva Zupančič, Josef Nadj, Davor Janjič, Grega Bakovič, Luka Tratnik, Ana Troha, Marinka Štern, Jože Hrovat, Iva Babič, Milena Muhič, Jernej Šugman, Barbara Levstik

http://www.kajdogaja.com/index.php/id/39/

 
How high (How High, 2001)

Dva fanta, Silas in Jamal se odločita, da bosta kadila nekaj magičnega, kar jima tudi pomaga, da prideta na Harvard. Čeprav je njun novi življenjski stil povsem drugačen od tistega, kar sta navajena od doma, se zabavata tako dolgo, dokler še imata supernaravni material za kajenje. Ko tega zmanjka, ostaneta odvisna le drug od drugega.

Igrajo: Method Man, Redman, Obba Babatunde, Mike Epps, Anna Maria Horsford, …

http://us.imdb.com/Title?0278488

 
Cestni izlet (Road trip, 2000)

Tom Green igra Barryja, pripovedovalca zgodbe o treh prijateljih, Joshu, E.L.ju in Rubinu ter še Kylu, ki se odpravi v Texas reševati ljubezen svojega življenja. Rubin večkrat kadi travco, enkrat celo z Barryjevim dedkom.

Igrajo: Breckin Meyer, Seann William Scott, Amy Smart, Paulo Costanzo, DJ Qualls, Rachel Blanchard, …

http://us.imdb.com/Title?0215129

 
Ali G v hiši (Ali G in da house, 2002)

Ali G bi moral spraviti s stolčka premierja Velike Britanije, vendar ga namesto tega potegne v vode mirovnika. Tako prinese svetovni mir, ko zakadi voditelje glavnih svetovnih velesil.
Vlada premierja pa zaradi njega postane zelo popularna med ljudstvom.

Igrajo: Sacha Baron Cohen, Michael Gambon, Charles Dance, Kellie Bright, …

http://us.imdb.com/Title?0284837

 
Pojdi (Go, 1999)

Zgodba o skupinici mladih Kalifornijcev, povedana iz treh perspektiv, ki želijo zaslužiti nekaj denarja, zdilati nekaj droge, se noro zabavati v Las Vegasu in v splošnem okusiti vročico življenja. Osrednja tema je droga (v večini extacy), med drugim seveda tudi marihuana.

Igrajo: Desmond Askew, Taye Diggs, William Fichtner, J.E. Freeman, Katie Homes,…

http://us.imdb.com/Title?0139239

 
Rekviem za sanje (Requiem for a dream, 2000)

Droge. Uničujejo misli, telesa in duše. Ko si enkrat noter, si noter. Štiri življenja. Štirje odvisniki. Trudijo se uspeti v življenju, a bedno propadejo. Spet je osrednja tema droga in le kako bi to izgledalo brez marihuane? :)

Igrajo: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans, Christopher McDonald,…

http://us.imdb.com/Title?0180093

 
Studio 54 (Studio 54, 1998)

Mike Myers igra pokojnega Steva Rubella, ki je še za časa življenja (v sedemdesetih letih) bil lastnik njujorške zloglasne diskoteke Studio 54 in tudi odvisnik od kokaina. Film prikazuje družbeno elito na zabavah, kjer so droge, sex in glasba vsakdan.

Igrajo: Ryan Phillippe, Salma Hayek, Neve Campbell, Mike Myers, Sela Ward,…

http://us.imdb.com/Title?0120577

 
Petek (Friday, 1995)

Craig in Smokey v petek popoldan posedata na verandi in se sprašujeta kaj početi, ob tem pa popivata in seveda kadita. Kasneje spoznamo še življenje v okolici njunega doma in stvari se razmeroma tragično razpletejo.

Igrajo: Ice Cube, Chris Tucker, Nia Long, Tom 'Tiny' Lister Jr., …

http://us.imdb.com/Plot?0113118

 
Half Baked (Half baked, 1998)

Štirje prijatelji Thurgood, Brian, Kenny in Brazgotinec živijo skupaj v New Yorku. Vsi so zaposleni, toda ko pridejo domov iz službe, si najraje prižgejo joint. Nekega dne pa Kenny po nesreči ubije policajevega konja ter gre v zapor. Prijatelji mu obljubijo, da ga bodo rešili s prodajo marihuane, ki jo kradejo v laboratoriju, kjer dela Thurgood kot hišnik. Ko že skoraj zberejo denar, jim življenje zagreni še Samson Simson, newyorški preprodajalec...

Igrajo: David Chapelle, Gullermo Diaz, Jim Breuer, Harland Williams...

http://us.imdb.com/Title?0120693

 
Grass (Trava, dokumentarec, 1999)

Dokumentarec prikazuje zgodovino uradne politike ameriške vlade do marihuane v 20. stoletju. Z priseljevanjem mehičanov in njihove navade kajenja marihuane se je povečevala ksenofobičnost, ki je botrovala vzpostavitvi napačne politike do drog s kazenskim pristopom namesto pristopom za ohranitev javnega zdravja.

Igrajo: Woody Harrelson (pripovedovalec), Richard Nixon (arhivski posnetki), Eli Perell, Josh Perell ...

http://us.imdb.com/Title?0214730

 
Fear and loathing in Las Vegas (Fear and loathing in Las Vegas, 1998)

Če slučajno še niste bili deležni izjemnih in orgiastičnih eksploratacij enega najbolj slavnih filmskih parčkov vseh časov, Johnnyija in del Tora, oziroma Raoula Duka in Dr. Gonza, novinarja in njegovega odvetnika, ki posedujeta kabriolet s polnim prtljažnikom drog in veliko smisla za situacijsko komiko...potem je danes nastopil ta dan, ko se lahko sami sebi oddolžite za to sra...:) napako!

Igrajo: Johnny Deep, Benicio del Toro, Toby Maguire, Cameron Diaz ...

http://www.imdb.com/title/tt0120669/

 
Mr. Nice (Mr. Joint, 2010)
Film je posnet po resničnih dogodkih Howarda Marksa, ki je svojo prodajo marihuane začel v Veliki Britaniji, potem pa razširil po celem svetu. Je eden največjih dilerov tistega časa. Film govori o njegovem življenju, tudi kako je dobil 25 letno kazen, v zaporu pa učil zapornike angleščino in v zaporu preživel samo 7 let.

Igrajo: Rhys Ifans, Chloë Sevigny, David Thewlis in drugi

http://www.imdb.com/title/tt1183911/

 

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na