novice
Slovenske novice 

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Tuje novice
  Domače novice
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I PoštaPri mnogih boleznih deluje blagodejno, vendar jo bolniki uživajo na skrivaj
 

Z marihuano si lajšajo težave vredvsem bolniki z multiplo sklerozo, rakom in aidsom, v prihodnje pa na bi iz nje izšla številna zdravila. Pri nas se o tem ne govori.

Potem ko je bila uporaba konoplje (marihuane) več desetletij povsem prepovedana, se je začela ta rastlina, ki naj bi v sebi skrivala številne zdravilne učinke, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja znova uveljavljati. Bolnikom so jo začeli predpisovati zdravniki ponekod v ZDA, v Kanadi ter v nekaterih evropskih državah. Na trgu so se pojavila nova sintetična zdravila, izdelana iz aktivnih sestavin marihuane, v svetu potekajo številne predklinične in klinične preiskave o možnosti uporabe te rastline pri boleznih, kot so multipla skleroza, rak in tumor, poskodbe možganov, kostne in druge bokzni.

Pred kratkim so na Nizozemskem znova napravili korak naprej. 1. septembra letos so začeli marihuano razdeljevati na zdravniški recept. Z izsledki nekaterih raziskav in novimi načini zdravljenja s konopljo smo se seznanili na konferenci o kanabinoidih v zdravstvu, ki jo je v sodelovanju s koelnsko medicinsko fakulteto pripravilo Mednarodno združenje za medicinsko konopljo.

Prav tej organizaciji je morda treba pripisati največ zaslug za to, da postaja marihuana v najrazličnejših oblikah vse bolj dostopna bolnikom z multiplo sklerozo, rakom, aidsom in drugimi hudimi obolenji. Kakor pravi ustanovitelj in dolgoletni predsednik te organizacije dr. Franjo Grottenhermen, sam že desetletje podpira vsa prizadevanja za izboljševanje položaja pacientov, kijim koristi uporaba konoplje in kanabinoidov. Grottenheimen je leta 1997 ustanovil nemško zvezo za medicinsko konopljo ACM, ki je sprva združevala približno 50 bolnikov, strokovnjakov, zdravnikov in drugih privržencev, zdaj pa je vanjo včlanjenih več kot 700 ljudi predvsem iz Nemčije, Švice in Avstrije. Leta 2000 je nastala še IACM, ki zdaj združuje strokovnjake za medicinsko konopljo.

"Predstavljajte si, da imate hudo bolezen, ki bi jo lahko ublažili z obstoječim zdravilom, vendar vam to zdravilo ni dosegljivo ali pa je v vaši državi celo prepovedano. Zdravilo dronabinol, ki ga izdelujeta že dve farmacevtski driižbi, je namreč že več let na trgu, vendar zdravstvene zavarovalnice bolnikom največkrat ne povrnejo stroškov zdravljenja z njim. Prav zaradi tega jih večina še vedno kadi marihuano, kupljeno na črnem trgu. Stroški zdravila namreč znašajo od 250 do 500 evrov na mesec, kar je za marsikaterega kroničnega bolnika veliko predrago," je povedal Grottenhermen. Poleg tega, je dejal, izkušnje bolnikov kažejo, da je samo marihuano laže od merjati kot sintetično zdravilo, pa tudi učinki se pokažejo veliko prej.

Zdravilna zelena čokolada
Med pacienti, ki so bolj naklonjeni uporabi "prave" marihuane namesto sintetičnih nadomestkov, je tudi 46-letna Clare Hodgis, pacientka z multiplo sklerozo in od leta 1993 direktorica Združenja za terapevtsko konopljo (Alliance for Cannabis Therapeutics - ACT) iz Leedsa v Veliki Britaniji.

Kakor nam je povedala, je pred dvajsetimi leti zbolela za multiplo sklerozo, bolezenske tegobe pa si z marihuano lajša zadnjih deset let. O tem se je seznanila v nekem ameriškem znanstvenem časopisu, potem ko je razočarana nad učinkom dosegljivih zdravil poizvedovala za alternativnimi možnostmi.

"Marihuano je bilo težko dobiti, saj nisem poznala nikogar, ki bi jo užival, gojil ali prodajal. Poleg tega sem imela dva majhna otroka, eden od njiju se je komaj rodil. Bolezen je v tistem času hitro napredovala, trpela sem zaradi hudih tresavic, krčev, nespečnosti in bolečin, zdravila pa mi niso pomagala. Nekako sem vendarle našla svoj vir na črnem trgu, vendar je bilo vse skupaj zelo nerodno, zlasti zato, ker je bilo trgovanje z marihuano prepovedano, pa tudi nikoli nisi vedel, kakšno vrsto si dobil in kako močna je," nam je povedala Clare Hodges.

V tistih časih britanski pacienti z multiplo sklerozo še niso bili dovolj seznanjeni z zdravilnimi učinki marihuane, zdaj pa si številni lajšajo tegobe tako, da marihuano kadijo, jo pijejo, skuhano kot čaj, ali jo uživajo drugače pečeno v piškotih ali raztopljeno v čokoladi, na primer. Clare Hodgis zatrjuje, da potem bolečina in krči popustijo, tresavica pojenja, bolje spi, ima boljši apetit. Sama sicer podpira razvoj novih zdravil iz konoplje, vendar je po mnenju številnih pacientov, ki jih zastopa, naravna konoplja učinkovitejša od sintetičnih zdravil. Zato se britanska organizacija bolnikov z multiplo sklerozo bolj navdušuje nad nizozemskim načinom razdeljevanja marihuane na zdravniški recept kot pa uporabo sintetičnih zdravil, ki so za nameček občutno dražja.

V Veliki Britaniji sicer že več let potekajo klinični preskusi novega naravnega zdravila iz konoplje pri pacientih z multiplo sklerozo in poškodbah hrbtenice. Razpršilo iz esenc kanabisa (THC in CBD) naj bi bilo registrirano in na britanskem trgu dosegljivo v začetku prihodnjega leta, saj so raziskave prinesle zanesljive podatke o tem, da zdravilo zares deluje brez posebnih stranskih učinkov, brez tolerance in brez abstinenčne krize po koncu jemanja, je razložil William Notcutt, zdravnik, ki vodi projekt kliničnih raziskav v eni izmed britanskih klinik.

Marihuana na recept
Na Nizozemskem so naredili še korak naprej. Tamkajšnjim pacientom je sicer že nekaj let na voljo dronabinol (ker zdravilo na Nizozemskem še ni registrirano, si ga lahko priskrbijo s posebnimi dovoljenji za uvoz), vendar se številni med njimi še vedno odločajo za kajenje ali drugačno uživanje marihuane. Prav zaradi tega so začele v začetku tega meseca lekarne razdeljevati marihuano na recept. Kakor razlaga Willem Sholten, vodja urada za medicinsko konopljo na nizozemskem ministrstvu za zdravje, socialne zadeve in šport, je kanabis na recept namenjen predvsem tistim bolnikom, ki jim druge oblike zdravljenja ne pomagajo ali jim zdravila povzročajo preveč neželenih reakcij, in pri boleznih, pri katerih marihuana dokazano deluje. Zdravniki jo tako predpisujejo zoper slabost in bruhanje pri kemoterapiji in terapiji aidsa, pri multipli sklerozi, v paliativnem zdravljenju bolnikov z rakom, pri čemer spodbujajo tek in lajšajo bolečine, potem jih uporabljajo za lajšanje kroničnih bolečin, zlasti nevropatskih in nazadnje pri tourettovem sindromu. Na lastno odgovornost pa se lahko zdravnik odloči za predpisovanje tega zdravila bolnikom z drugimi vrstami bolezni, vendar je potem težje pričakovati, da bodo zavarovalnice povrnile denar za marihuano.

Na Nizozemskem je mogoče že sicer dokaj enostavno in poceni kupiti marihuanu v tako imenovanih coffee shopih, vendar nad tamkaj ponujeno konopljo ni nadzora kakovosti, ker je v resnici še vedno pridelana in prodajana nezakonito, razlaga Sholten. Posedovanje in nakup marihuane za lastne namene v posebnih kavarnah namreč oblasti zgolj dopuščajo, to pa še ne pomeni, da je ta droga legalizirana, poudari Sholten.

"Odločili smo se, da bomo bolnikom zagotovili legalen vir marihuane. Zdaj imajo v lekarnah dostop do standardiziranega zdravila, tako da si lahko vsakokrat določijo enak odmerek marihuane, vse rastline so testirane glede na vsebnost pesticidov, težkih kovin in bakterij, s čimer je zagotovljena kakovost zdravila. Konopljo, ki jo gojita dve pogodbeni podjetji, v 24 urah razvozimo po vsej državi in tako poskrbimo, da imajo pacienti vedno zdravilo enake jakosti. Zdaj še ni znano, ali bodo posamezne zdravstvene zavarovalnice v resnici vsem povrnile stroške zdravljenja z marihuano, saj se bodo odločale od primera do primera," nam je povedal Sholten.

Pacienta stane nakup petih gramov zdravila od 42 do 48 evrov, pri čemer jim farmacevti odsvetujejo kajenje marihuane, priporočajo pa uporabo inhalatorjev ali pitje čaja. Pri kuhanju čaja jim pet gramov marihuane zadostuje skoraj za ves mesec, z uporabo posebnih uparjalnikov pa jim enaka količina služi kar 50 dni. Pri odmerjanju pravih količin se pacienti običajno zanašajo na lastni občutek.

"Po prvem vdihu z inhalatorjem naj počakajo nekaj minut, da preverijo učinek in po potrebi vdihnejo znova. Pri pitju čaja pa pacientom svetujemo, naj začnejo z eno skodelico na dan, če po dveh tednih učinek takšnega doziranja ni zadovoljiv, naj poskusijo z dvema skodelicama jia dan," razlaga Sholten.

Po njegovih ocenah je po 1. septembru približno 7000 nizozemskih pacientov že začelo uživati kanabis preko recepta, kmalu pa bo to število naraslo na 10.000 ali celo 15.000. Pred uvedbo te novosti so na Nizozemskem preverili tudi pripravljenost zdravnikov za to oblike zdravljenja. Izkazalo se je, da je bila velika večina vprašanih naklonjena predpisovanju marihuana na recept. Približno 70 odstotkov zdravnikov je izjavilo, da je to dobro ali zelo dobro, četrtina je bila neopredeljenih, komaj pet odstotkov pa se jih s tem ni strinjalo.

Da so lahko začeli razdeljevati marihuano na recept, so morali na Nizozemskim uvesti nekaj zakonskih sprememb. Pred več leti so kanabis dodali na seznam dovoljenih zdravil, potem je manjkal le še vir zakonito pridelane konoplje.

Ta bo, kakor nam je povedal dr. Martin Schnelle, raziskovalec na berlinskem Inštitutu za onkološke in imunološke preiskave, kmalu na voljo tudi v Nemčiji, kjer je mogoče že od leta 1998 predpisovati sintetični THC dronabinol. Recept smejo izpolniti splošni zdravniki, največkrat pa zdravilo uporabljajo bolniki z rakom zaradi izgube teka in teže, pacienti z multiplo sklerozo, ki imajo krče, ter pacienti s tumorji zaradi lajšanja bolečin. Že prihodnjo pomlad pa bodo lahko s posebnimi recepti dobili tudi marihuano, je dejal Schnelle. Po neuradnih podatkih jo zdaj na črnem trgu kupuje nekaj tisoč bolnikov, takšnih, ki kadijo marihuano rekreativnp, pa je v državi od štiri do pet milijonov.

Pri nas prepoved in tabu
V Sloveniji so razmere povsem drugačne, saj doslej ni bilo skoraj nikakršne pobude, da bi bila na našem trgu na voljo tudi takšna zdravila. Marihuana in vse njene sestavine, s THC vred, ki je osnovna sestavina vseh zdravil, so namreč še vedno na seznamu prepovedanih snovi, ki jih ni dovoljeno uporabljati niti v medicinske namene. Takšna zdravila je tako hkrati prepovedano registrirati ali jih uvoziti s posebnim dovoljenjem urada za zdravila. Prav tako jih pacienti ne bi smeli prinesti v Slovenijo, četudi bi jih v tujini morda lahko kupili. Pobude za uvrstitev konoplje med zdravila ni doslej podalo še nobeno združenje zdravnikov ali pacientov niti katera izmed zdravstvenih ustanov, ki bi bile za to pristojne, nam je povedal dr. Stanislav Primožič, direktor urada za zdravila.

Pa vendar je pri nas po neuradnih ugotovitvah kar precej bolnikov, ki si z marihuano lajšajo težave, zlasti tistih z multiplo sklerozo. Ko smo se pogovarjali z dvema bolnicama iz Ljubljane, starima 40 in 34 let, sta nam zaupali, da sta začeli marihuano kaditi potem, ko jima zdravila, ki so uradno na voljo, niso pomagala. Po marihuani, ki jo kupita na črnem trgu, posegata občasno, zaradi hudih krčev, tresavice, bolečin, glavobolov. "Glavoboli so neznosni in dolgotrajni. Zgodilo se je, da sem tri dni ležala v zatemnjeni sobi, in medtem ko običajna zdravila proti bolečinam sploh niso zalegla, mi je marihuana pomagala. Olajšanje z njo nastopi celo zelo hitro. Podobno je pri krčih okončin, motnjah izločanja urina, nespečnosti in drugih težavah. Marihuano kadim le takrat, ko je nujno, potem pa po njej ne posežem tudi po več mesecev. Deset gramov, ki jih kupim za približno deset tisočakov, tni zadostuje za kakšno leto dni. Še dobro, da imam prijatelje, katerih znanci prodajajo marihuano," nam je zaupala ena izmed bolnic z multiplo sklerozo, nobena izmed njiju pa si ni upala javno razkriti svoje identitete. Kakor sta povedali, pri nas še vedno prevladuje prepričanje, da je marihuana nevarno mamilo, bolniki, ki bi jo uporabljali, bi bili potemtakem narkomani.

Marihuana je zavita v klobčič prepovedi, predsodkov, nepoznavanja, omalovaževanja in nezaupanja, saj si niti svojemu zdravniku niti v društvu bolnikov z multiplo sklerozo ne upata priznati, da posegata po njej. O tem pri nas še vedno vsi molčijo bolniki, ki kanabis uporabljajo, in tisti, ki bi jim lahko pomagali.
 
Več: Nedelo, 28. september 2003
 
Pri mnogih boleznih deluje blagodejno, vendar jo bolniki uživajo na skrivaj - Nedelo, 28. september 2003
Moral sem podpisati, da ne bom užival marihuane - Nedelo, 28. september 2003
Uredbe o gojenju navadne konoplje tudi letos še ne bo - Konoplja.org, 3. junij 2003
Drugi Marihuana marš v Ljubljani - Nedelo, 11. maj 2003
Ko sem prespala noč, sem mislila, da sem umrla in odšla v nebesa - Nedelo, 23. februar 2003
Intervju z g. Janezom Drnovškom, Ona, priloga Dela, 26. november 2002
Posvet o medicinski konoplji - Klinični center, Ljubljana, 18. november 2002
Kajenje marihuane povzroča tudi bolezni - Dnevnik, 12. avgust 2002
Cestni referendum - Mladina, 17. julij 2002
Kreft za legalizacijo mehkih drog - 24ur.com, 15. julij 2002
Kako pravilno varovati kanabis? - Nedelo, 7.julij 2002
Maturantje, pazite se grških policistov! - Slovenske novice, 15. junij 2002
Pridelovalci konoplje slavijo - Delo, 7. junij 2002
V ZDA delijo marihuano kar zastonj - Delo, Sobotna priloga, 1. junij 2002

Konoplja proti ekcemu - ONA, 28. maj 2002

Kar je za nunca, to ni za junca - Nedelo, 20. januar 2002
 
 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na
 
 
gostujemo na

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org