novice
tuje novice

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Arhiv novic
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Na Jamajki dovoljeno uživanje konoplje za osebno uporabo
 

Kingston, Jamajka Odvetnik

A J Nicholson je nedavno izjavil, da bodo v kratkem pripravili novo zakonodajo, s katero bo v veljavo stopil tudi zakonski predlog komisije o dekriminalizaciji konoplje za osebno uporabo. Nicholson ni dal podrobnejših podatkov o zakonu in tudi ni povedal, kdaj bo le-ta stopil v veljavo, vendar je poudaril, da bo dekriminalizacija konoplje - ki jo na Jamajki imenujejo ganja - imela svoje omejitve. "Ja, le za osebno uporabo," je dejal Nicholson za časnik Sunday Observer.

Konoplja je na Jamajki zelo razširjena rastlina, za rastafarijance pa je celo sveta. Toda njena uporaba je ilegalna in posamezniku v primeru uživanja grozi denarna in/ali zaporna kazen. Poleg vsega je znameniti otok tudi eden večjih in pomembnejših izvoznikov konoplje za Združene države, zato si Američani vedno bolj prizadevajo izkoreniniti in prepovedati pridelovanje in trgovanje s konopljo.

Nicholson je v javnem govoru skušal pozornost usmeriti tudi na zgodovinsko uporabo konoplje na Jamajki in sedanjo vlogo države kot stične točke za trgovino s kokainom ter zločini in nasiljem, ki spremljajo ta trg. "Rojen sem bil leta 1942, kar pomeni, da sem na tem planetu že nekaj časa in vem, da so se nasilni zločini, s katerimi se sedaj ukvarjamo, pojavili šele nedavno. Torej konoplja ne more biti vzrok zanje. Ilegalna trgovina s kokainom je tisto, kar povzroča razdor na Jamajki," je še poudaril Nicholson.

Jamajške oblasti so mnenja, da visoko stopnjo nasilnih zločinov v državi v veliki meri povzroča ravno trgovina z drogami, še posebno s kokainom, predvsem zaradi visoke cene tveganja, ki spremljajo tovrstni posel. Ameriške in jamajške oblasti ocenjujejo, da okrog 10 odstotkov kokaina v Kolumbiji - kar predstavlja od 100 do 120 ton letno - pripotuje do Severne Amerike in Evrope ravno preko Jamajke.

Nacionalni minister za varnost Peter Phillips je pred kratkim v Fort Lauderdalu v ameriški zvezni državi Florida poudaril, da je imel kokain, ki so ga pretihotapili skozi Jamajko, ulično vrednost od 3 do 3,6 bilijonov ameriških dolarjev, kar z drugimi besedami predstavlja kakih 40 do 50 odstotkov bruto domačega proizvoda za Jamajko v letu 2001. "Vrednost trgovine z drogami je bila po nekaterih ocenah med 65 in 78 odstotkov skupnega trgovinskega zaslužka v letu 2001. Z drugimi besedami, trgovina z drogami predstavlja več kot tri četrtine skupnega zunanjetrgovinskega prometa v Jamajki v letu 2001."

Jasno, konoplja nima takega ugleda kot kokain in je tudi bolj priljubljena med ljudmi. Pred skoraj dvema letoma je National Ganja Commission, ki jo je določil premier P J Patterson, predlagala dekriminalizacijo konoplje, ki je na Jamajki globoko kulturno zakoreninjena. Obenem so predlagali tudi večjo uporabo konoplje v farmaciji in industriji. V poznih 70. letih sta tako dva raziskovalca iz konoplje razvila zdravilo Canasol, s katerim se zdravijo učinki zelene mrene. Konoplja je v industriji vsestransko uporabna, med drugim za izdelavo vrvi, tkanin in drugih izdelkov. Prav tako se je s strani organizacije pojavila zahteva po izobraževanju predvsem mladih, s čimer bi zmanjšali potrebo in zahtevo po drogi s strani posameznika.
 
Več: http://www.mapinc.org
 
Konoplja odslej na recept v nizozemskih lekarnah
Zaradi kajenja konoplje odhod iz prestižne britanske univerze
Sladkarije z okusom konoplje povzročajo zaplete
Reforma iz domačega zelnika
Pacienti v Kanadi, ki se zdravijo s pomočjo konoplje, anketirani o lajšanju bolečin
Krizno žarišče ob spremembi zakonov na področju konoplje
Premajhne zaloge industrijske konoplje že povzročajo skrbi
Mladi prejeli anketo o marihuani preko sms sporočil - London, Velika Britanija
Anketa pokazala: mnogo mladih se prevaža naokoli s pijanimi voznikiOntario, Kanada
Uživalci marihuane niso imuni pred kazenskim pregonom - Kalifornija, ZDA
Udeleženca popstars tekmovanja zasačena z drogo - London, Anglija
Dvomljive zdravilne lastnosti konoplje - Wellington, Nova Zelandija
Ubežnik bo moral zapustiti zatočišče - Vancouver, Kanada
S pomočjo spletnih strani do varne omame - Kalifornija, ZDA
Zakonodajalci in policija se soočajo z novimi izzivi, medtem ko marihuana postaja del vsakdanjika - Toronto, Kanada
Politični azil za svobodno uživanje marihuane - Washington, ZDA
Kmetje upajo na žetev industrijske konoplje - Wellington, Nova Zelandija
Reklamna kampanja kliče k podpori Oaklandskemu "ganja guruju" - Oakland, ZDA
Mrliški oglednik svari glede samomorov zaradi marihuane - Wellington, Nova Zelandija
Predsodki zavirajo učinkovito zdravljenje s konopljo - Muenchen, Nemčija
Konoplja kljub vsemu ni popolnoma nedolžna - London, Velika Britanija
Preko SMS sporočil do večjega zavedanja nevarnosti kajenja konoplje - London, Velika Britanija
Sodnik dovolil uporabo konopljinega zeliščnega čaja - Pariz, Francija
 
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na