Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

 

Okrogla miza: " Nizozemska politika na področju prepovedanih drog"


Dekriminalizacija konoplje in njenih uporabnikov in otvoritev prvega Coffe-shopa v Sloveniji? To bi se lahko vprašali ob poslušanju predavanja, ki ga je imel g. Boris Dittrich, član parlamentarne skupine "Democrats '66", ki je eden najpomembnejših tvorcev nizozemske politike na področju prepovedanih drog.

Lahko bi rekel, da je nizozemska politika do drog ena najliberalnejših, kar ne pomeni, da je tudi najliberalnejša na področju zakonodaje, saj je posedovanje več kot 5 g konoplje in 5 rastlin konoplje kaznivo dejanje. Vendar so kljub temu uspeli normalizirati uporabo vseh drog med srednješolsko mladino. Rezultati raziskav kažejo (Trimbos Institute v sodelovanju z Municipal Medical and Health Service), da se je uporaba konoplje med srednješolsko populacijo stabilizirala v obdobju od 1988 do 1999.

Kaj to pomeni? Preprosto to, da so s politiko dekriminalizacije uspeli narediti to, kar nam v Sloveniji še ni uspelo. Se pravi, da imamo preprosto rešitev: dekriminalizacija konoplje, otvoritev Coffe shopov, v katere bodo imeli vstop osebe, ki so starejše od 18 let in bojo lahko legalno kupili konopljo, brez strahu, da bi se znašli na listi sumljivih oseb. Tako bi obstajala tudi možnost, da si posameznik, če želi, posadi svojo konopljo in da zaradi tega ni kazensko preganjan in to, da bi se naši politiki končno začeli izobraževati o zadevah, o katerih odločajo.

Mislim, da je ta okrogla miza z naslovom " Nizozemska politika na področju prepovedanih drog" primerna za naše vladajoče ljudi, saj bi lahko iz prve roke izvedeli kakšno strategijo ima Nizozemska in da zaradi dekriminalizacije mehkih drog - tu še moram dodati, da Nizozemci ločujejo droge na mehke (konoplja, hašiš, gobice, ..) in na trde droge (heroin, kokain, xtc, ..)- ne bi prišlo do drastičnih sprememb na področju povečanja števila uporabnikov konoplje. Lahko bi samo rekel, da bi po vzorcu nizozemske, uspeli normalizirati uporabo konoplje in ostalih drog.

Vendar, ker se takšnih okroglih miz naši vladajoči politiki ne udeležijo, kljub temu, da so bili povabljeni prav vsi, lahko zaključim, da so na področju drog zelo razgledani in da ne potrebujejo takšnih in drugačnih okroglih miz ali predavanj. Svetujem pa, da si vsak, ki ima nekaj časa, posveti vprašanju ali je smotrno imeti politiko do drog, katera nam govori, da so droge apriori škodljive? In ali nam bo takšna politika, ki jo imamo že cca. 30 let, kaj pomagala pri zmanjševanju problemov, ki nastanjejo zaradi drog?

Naj za zaključek povem še to: Nizozemska, ki dovoljuje prodajo konoplje v Coffe shopih (trenutno jih je 813), pobira tudi davke od konoplje.
Potem pa lahko rečem samo še to: Kje so dobili te rezultate, in ali bi lahko rekli…naša politika je uspešna, zakaj ne naredite tega tudi v Sloveniji?

Vir:Progres Report on the Drug Policy of the Netherlands (1999-2000)

Pripravil: Tomaz@konoplja.org


 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na