Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

 


Novice na www.siol.net

Celje, 02. julij, 2001 (STA)
Konoplja.org ima v Celju svojo pisarno

Celje, 02. julija (STA) - Nad Mladinskim centrom v Celju so danes odprli informacijsko pisarno Konoplje.org., ki kot nevladna organizacija deluje na področju zmanjševanja škodljivih posledic drog. Ob tej priložnosti so predstavili dve novi zloženki: za starše in varno uporabo konoplje, ki sta izšli v nakladi 5.000 izvodov. Obe zloženki je pregledal tudi Urad RS za droge, ki je soglašal z njihovo izdajo. Ob začetku novega šolskega leta bodo zloženki distribuirali prek šol in centrov za socialno delo.

Več o tem:
http://www.siol.net/novice/default.asp?page_id=6&article_id=160107021759520


Mladina, 17.12.2001

Konoplja.org
Slovenija ima zdaj svojo prvo resno drogeraško spletno stran

Prav kmalu bomo lahko v širšem krogu vigilantov, ki jih ta tematika zanima, proslavili skromni, prvi jubilej novega slovenskega zakona o uživanju prepovedanih substanc in trgovanju z njimi. V končni različici se je začel v državnem zboru sprejemati prav nekje v tem času pred letom dni, pri cemer je treba poudariti, da je imel takrat na papirju veliko ostrejše zobe, kot smo mu jih kasneje izmerili v praksi. Omenjeni zakon je nasledil starega jugoslovanskega in je bil v primerjavi z njim delna omilitev, vendar to še ne pomeni, da ni vsaj teoretično postuliral možnosti prave hajke proti uživalcem - pri čemer so se avtorji na veliko opirali na različne direktive OZN, ki so datirale vse tja v šestdeseta leta tega stoletja. Pri Mladini smo takrat zagnali velik vik in krik in s paranojo na nekaj mestih očitno tudi rahlo pretiravali, vendar je bila po drugi strani ta eksplozija zelo koristna, saj so ob in po njej na površje kot mrtve ribe priplavali skrb zbujajoče številni slovenski poslanci z neverjetnimi predsodki, dih jemajočo aroganco in naravnost neodpustno nevednostjo o temi, o kateri so predhodno tako suvereno in samovšečno glasovali.

Jure Aleksič

Več o tem:
http://www.mladina.si/tednik/200050/clanek/trava/


DNEVNIK, ČETRTEK, 7. DEC. 2000
Projekt "Konoplja.org" je vrsta informativno izobraževalnih aktivnosti

OMILITI POSLEDICE DROG

CELJE, 7. - V prostorih Mladinskega centra Celje so predstavili projekt o drogah, ki so ga poimenovali "Konoplja.org.", organizatorji pa so si ga zamislili kot vrsto informativno izobraževalnih aktivnosti o konoplji in drogah, s katerimi je slovenska javnost premalo seznanjena.

GORDANA POSSNIG


DELO, SREDA, 6. DEC. 2000

KONOPLJA TUDI ZDRAVI

Konoplja ni le droga - projektna skupina, ki jo podpirata tudi vladni Urad za droge in MO Celje, odprla svojo stran na internetu

Celje - konoplja ni le droga, je tudi zdravilo in nepogrešljiva industrijska rastlina, hkrati pa največja tabu tema pri nas. Tako ugotavlja devetčlanska projektna skupina, zbrana pod imenom Konoplja.org, ki jo med drugim podpirata vladni Urad za droge in MO Celje

"Včeraj so končali poskusno dobo in na internetu tudi uradno odprli spletno stran (www.konoplja.org), ki naj bi v informativnem in izobraževalnem pomenu služila kot vez med javnostjo in stroko. Skupina, ki se k sodelovanju trudi pritegniti kar največ strokovnjakov, za zdaj deluje kot sekcija pri KD Muzikafe, z obljubljeno informativno pisarno in primernimi finančnimi dotacijami pa bi utegnila zaživeti v širšem pomenu; kot nevladni organ za sekundarno preventivo.

Skupina zavrača lokalno usmerjenost in temelji na prostovoljnem pristopu njenih članov, ki opozarjajo, da niso usposobljeni za strokovno pomoč, temveč izključno za preventivo. Še bolj slikovito se je izrazil Milan Gregorn, zadolžen za stike z mediji: "Bolj smo namenjeni tistim 97 odstotkom ljudi, ki drog ne uporabljajo. Ne velja pa si zatiskati oči, saj tovrstna nedovoljena sredstva najdemo za vsakim vogalom."
Projektna skupina se nadeja, da bi prek javnih del lahko zaposlili vsaj dva uslužbenca, ki bi skrbela za organizacijo izobraževalnih delavnic in okroglih miz, posredovanje verodostojnih informacij ipd., do sredstev pa naj bi se dokopali tudi prek domačih in tujih projektnih razpisov."

Primož Škerl


NOVI TEDNIK, ČETRTEK, 7. DEC. 2000

KONOPLJA.ORG

"Zaradi velike vrzeli v poznavanju najrazličnejših drog, ki so že precej razširjene v naši družbi, se je skupina devetih prostovoljcev s Celjskega odločila za zanimiv projekt z imenom Konoplja.org, ki je zastavljena kot vrsta informativno izobraževalnih aktivnosti o konoplji in ostalih drogah, o katerih je domača javnost vse premalo obveščena."

"S karseda nepristranskim pristopom naj bi tako predstavili to rastlino, ki so jo mnogi narodi in ljudstva poznali in uporabljali v najrazličnejše namene že v pradavnini. Namen mladih članov te akcijske skupine, kot se imenujejo, je jasno in glasno omogočiti dostop do podatkov, za katere večina med nami niti ne ve, da obstajajo. S pomočjo internetnega projekta naj bi med drugim prikazali razlike med različnimi drogami s posebnim poudarkom oziroma široko paleto informacij o konoplji, ki naj bi jo (ali njene produkte) po eni od raziskav med srednješolci celjske regije pred dvema letoma že kadilo 22 odstotkov anketiranih dijakov, kar je četrtina srednješolske populacije. Prav zato bi morali mladim še posebej zagotoviti informacije o lastnostih, nevarnostih in varni uporabi te droge, so prepričani udeleženci projekta, ki ga je podprl tudi Urad Vlade RS za droge."

Bojana Jančič


Novice na www.siol.net

Celje, 05. decembra (STA)

"Mladinski center Celje je predstavil novo podobo spletne strani www.konoplja.org, ki se je na internetu pojavila marca letos. Kot je na novinarski konferenci pojasnila urednica te strani Andreja Jezernik, je na nastanek spletne strani o drogah, predvsem pa o konoplji, ki je v družbi prisotna več kot pet tisočletij, vplivala informacijska blokada v slovenskem prostoru, saj je dostopnost do informacij te vrste omejena na statistične izsledke, do katerih večina populacije nima dostopa ali je preveč zapleten, ter na časopisne članke, ki so ponavadi pristranski in preozko usmerjeni. "

Več o tem:

http://www.siol.net/novice

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na