Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

Pop Rock brez drog
24. sept. 2002 klub Central, Ljubljana

Septembra 2001 je Urad za droge Vlade RS razpisal javni natečaj za izbiro pop/rock skladb z besedilom na temo "preprečevanja uporabe in zlorabe dovoljenih in prepovedanih drog". Na natečaj je prispelo 44 skladb, med katerimi jih je komisija izbrala 22, ki so septembra izšle na kompilacijskem CD-ju. Omenjeno zgoščenko sta v torek, 24. septembra 2002 v Klubu Central, ob majhni verbalni pomoči nekaterih sodelujočih glasbenikov in avtorjev pesmi, predstavila predsednik Urada za droge g. Milan Krek in višji svetovalec na isti ustanovi Matej Košir. Kot je dejal gospod Krek je takšen projekt duši, ušesu in telesu prijazen način do "stika z mladimi, ki eksperimentirajo z drogami".

Mladi sicer po njegovem mnenju niso redni uporabniki, so pa vedno na voljo eksperimentiranju bodisi zaradi radovednosti bodisi zaradi čiste neumnosti ali pa zato, ker droge postajajo vse bolj dostopne tudi v naši družbi. Vendar droge so in slehernega med nami je treba o tem na duši, ušesu in telesu prijazen način poučiti in podučiti.

Projekt z geslom "Mladi mladim" je obenem, po besedah Mateja Koširja, mladim neuveljavljenim glasbenikom dal izvrstno priložnost, da se predstavijo širši publiki. Vsekakor je projekt "Pop/rock brez drog" pozitiven na sto in več načinov že v izhodišču, vsi pa smo si bili edini v mnenju, da so taki projekti nujni in da jih v prihodnosti lahko pričakujemo še več. Ob tem je pesnica Zvezdana Majhen poudarila, da je v prihodnje večjo pozornost v povezavi z uporabo in zlorabo drog treba posvetiti tudi mlajši generaciji, predvsem otrokom od 8 -12 let, ki jih ta kompilacija morda ne bo v polni meri dosegla.

Na zgoščenki so sodelovali znani in manj znani slovenski glasbeniki, med katerimi so najbolj odmevni Sausages, Panda, Lara Baruca in Bee Band, Zeus, Desert Fox in drugi. Po mnenju članov komisije si je prvo nagrado zaigral in zapel mariborski glasbeno-ustvarjalni team Aquamarine, s skladbo NE!

Za zaključek pa vam v pokušino ponujamo del besedila skladbe "Brez omame, ta ni zame", ki jo je napisala Zvezdana Majhen, glasbo in aranžma pa je zanjo prispeval Projekt Tu in zdaj.

Na dišeče rjuhe legam,
Z optimizmom dan presegam;
Energijo v svet pretakam
In nove izzive čakam
Tu in zdaj.

Brez omame, ta ni zame,
Stopam v kreativne hrame,
Da nahranim si zavest,
Svojo kozmično posest.

Vesna & Mojca

 

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na