Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

 

Poročilo s konference "Raba in zloraba drog"


Ker znanja nikoli ne manjka in ker sem že od nekdaj želel doumeti stališče dveh strok v Sloveniji, ki na problematiko drog gledajo z represivnega vidika, pravosodja in medicine, sem se 4. in 5. decembra udeležil strokovne konference "Raba in zloraba drog", ki sta jo pripravila Inštitut za sodno medicino MF in Senat za prekrške RS. V dveh dneh nam je cela vrsta predavateljev predstavila, analizirala in opredelila nešteto problemov, s katerimi se spopadata medicinska in pravosodna stroka ob soočenju z uporabniki drog.

Med vsemi predstavitvami je bilo največ tistih, ki analizirajo trenutno stanje zlorabe drog v Sloveniji (na žalost nismo slišali nič o rabi) in ugotavljajo, da se je le-ta skokovito povečala v zadnjih dveh letih, predvsem velja to za heroin. O uporabi konoplje ni skoraj nikakršnih podatkov, razen nekaj opazk, da so v srednjih šolah tako vsi dijaki zadeti. Edini podatek o uporabi konoplje je odstotek tistih, ki pridejo po pomoč na Centre za zdravljene odvisnosti od prepovedanih drog, pa še ta je le kvantitativna - 15% - saj ni znano, ali uporabniki pridejo po pomoč na željo staršev, zaradi izogibanja izgube vozniškega dovoljenja ali pa imajo res probleme s samo uporabo konoplje.

Policaji so nam predstavili nov postopek pri potrjevanju suma na vožnjo pod vplivom mamil, ki vključuje test velikosti zenic, sledenje pogleda in odzivnost zenic na svetlobo. Seveda bodo potrebovali pri izvajanju tega testa več pooblastil, kot do sedaj.

Ob koncu konference so predstavniki Urada vlade RS za droge predstavili kratek pregled nacionalnega akcijskega načrta s področja drog ter predstavili svoj pogled na vedno večjo pojavnost uporabe konoplje v medicinske namene, ki se v zadnjih mesecih širi po evropskih državah.

Konferenca je bila z določenih vidikov uspešna, z drugih, predvsem s političnega, pa še vedno zgrešena.

Pripravil: Urban@konoplja.org


 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na