Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
o nas
 
 

Soča Reggae Riversplash 2002
11. - 14. julij

Letošnja prireditev se je spet dogajala ob sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, katerega prebivalci so že sprejeli festival za svojega, tako da so nam prav vsi, ki smo jih zaslišali na poti, z veseljem pokazali pravo pot do tja.

baza Konoplja.org

Že ob prihodu v zgodnjih urah se je začel prostor namenjen taborjenju polniti in ob kakšni 16. uri smo lahko videli že prav lepo s šotori zapolnjen prostor. Samo prizorišče je ponujalo dosti, od stojnic polnih različnih domačih izdelkov (tkanin, glinenih izdelkov, raznih obeskov, bobnov), stojnice Ziggi, kjer smo lahko kupili raznovrstne izdelke (znani po kompletih z rizlami) ter se naužili glasbe, kajti imeli so še posebno stojnico z glasbo ter DJ-i, ki so non stop vrteli glasbo, ki je pozibavala prisotne v ritmu reaggeja ter duba.

Piči Julči

Seveda je glasba utihnila pozno popoldan, ko se je začelo dogajati na glavnem odru. Ta je bil namenjen živi glasbi in na njem so se zvrstili različni izvajalci, od legend do perspektivnih slovenskih bendov. Na glavnem prizorišču se je lahko človek tudi okrepčal s pijačo in hrano, ki pa jo je bilo - pohvalno - dovolj še za tako lačna in suha usta prisotnih. Tako smo lahko jedli enoločnice, razne obare, čevapčiče, palačinke, pleskavice ter še kaj bi se našlo na gurmanskem potepu po festivalu.

pavza

Ko si se malo sprehodil po potki skozi prizorišče, si prišel na spodnji del festivala ob Soči, kjer je bil postavljen oder, na katerem so gostovali DJ-i ter njihovi MC-ji ter gosti, zraven pa se je počasi ter elegantno valila reka Soča v svoji prekrasno modro-zeleni barvi. Na obali je bila obilica prostora za obiskovalce, da so si mirno oddahnili, drugi pihnili v zrak ter se tudi kopali v prekrasni , vendar po okusu nekaterih žal malce premrzli vodi, da bi si lahko dovolili pravi plavalski užitek. Je pa treba priznati, da je že sama hladna osvežitev v mrzli vodi zaradi vroče krogle v zraku več kot prijala. Tako smo pregreti z zaletom skakali v vodo, drugi pa so se s tresočimi nogami ter hlačnicami zavihanimi do kolena podajali na polurni maratonček po Soči.

komunikacija

Seveda je bilo kar nekaj kritikov, ki so v senčki s pogledi ocenjevali kopalce in z rahlimi gibi glave v ritmu reaggea prikimovali njihovemu pogumu. Zraven smo seveda imeli spet postavljene stojnice s pijačo ter jedačo, tako da je bilo uživanje še večje, kajti na vročini in ob obali prija mrzla pijača ter topla hrana.

Drugi dan festivala je že dodobra dopolnil kamping in tako smo lahko videli veliko kačo šotorov od samega vhoda pa do konca prostora namenjenemu kampiranju.

Vzdušje je bilo že od prvega trenutka naprej prav prijetno. Ljudje so postavljali šotore, kramljali, se smejali, komunicirali in oddajali pozitivno energijo naprej. Med šotori so se slišali zvoki bobnov, tabel ter različnih drugih glasbil, ki so v kampu ustvarjala prav poseben čar in vzdušje, tako da se je še tako namrgoden obiskovalec vživel v to prav posebno okolje.

poljub

Tako so se mešali vonji enolončnic z vonjem tleče se zelene rastline, ki je bila na prireditvi prisotna vsepovsod. Ravno zato smo skušali čimbolj informirati o vplivu, posledicah ter nenazadnje tudi o sami rastlini konoplji. Kljub temu, da se je najbrž spilo veliko alkohola, se niso pojavili dobro znani simptomi pitja, kot so nasilje, arogantnost, vandalizem ter tudi neupoštevanje splošnih pravil (vsaj v večini primerov), kar je bilo za marsikaterega pozitivno presenečenje, za ostale pa, ki so bili že navajeni takšnega splošnega vzdušja, pa samo povod za besedno zvezo "Ja man".

glavni oder

Glasbeno človek ni mogel biti razočaran. Tako smo bili navdušeni nad dvema legendama reggae glasbe Bujo Bantonom ter večno mladim Lee Scratch Perryem, ki sta pokazala odkod sploh izvira reggae in kakšne dimenzije ima. Tako je g. Banton predstavil pravi reggae in nam pokazal zakaj je ena izmed največjih zvezd na Jamajki. G. Lee pa nas je z dodatki duba ter zanimivih zvokov še posebej prisilil v močnejši val plesa in evforije, tako da so se še tiste majice, ki so izgledale suhe, posebej navlažile s potom. Seveda pa so program dnevno odlično dopolnjevali gostje iz tujine (Rusija, Nizozemska, Nemčija….), ki so prav tako pokazali da rasta glasba dodobra ogreva ter inspirira tudi mladce širom sveta ter nas "silili" v pozibavanje v ritmih glasbe. Zadnji dan je bil koncertno obarvan slovensko, vendar je vzdušje malce pokvarilo vreme, ki se je z rdečimi očmi zjokalo nad prizoriščem in je nekatere prisililo v pobeg domov, druge pa pod varno streho različnih stojnic in streh. Niso pa se dali slovenski glasbeniki, ki so nadaljevali s koncertiranjem in prav vse preostale udeležence motivirali za miganje in petje, tako da je atmosfera ostala še naprej ista.

senca : sonce

Na spodnjem odru so se dnevno menjavali različni gostje iz tujine ter Slovenije, ki so cel dan napolnjevali obalo z ritmi reagge ter dub glasbe, še posebej zvečer po koncertih pa vodili in navduševali obiskovalce s plesom ter zvokom. Da ne bi bilo samo DJ-ev, so jim vseskozi pomagali MC-ji ter gostje, ki so s svojimi glasovi prav prijetno dvigovali ter vodili ljudi, tako da so vsi prisotni nihali na isti frekvenci.

Moramo priznati, da je takšna prireditev zelo dobrodošla Sloveniji. Med veliko obrazi, ki smo jih srečali, je večina le teh delovala sproščeno, veselo, na splošno so ljudje oddajali pozitivne frekvence, zato agresivnih in nezaželjenih izpadov nismo videli. Lahko smo se pošteno najedli, napili, nakadili, nakopali ter uživali v prekrasnih naravnih lepotah okolice, kar pa je zame že dovolj velik razlog za ponoven obisk festivala. Splošni vtisi obiska 3. Reggae Soča festivala pa so ostali predvsem pozitivni ter polni optimizma za drugo leto. Kakor bi vzkliknili jamajški obiskovalci: "JAAAAAAA MAAAAAN!"

Vlado Torov
Konoplja.org

 

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na