Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
Prosti tek
 
članki

 

Mnenje o trenutnem stanju

Hotela sem pisati o ugodnih medicinskih učinkih konoplje, pa sem pristala pri politiki nizozemske vlade, ki ima v svojem kazenskem zakoniku med drugim tudi določene zakone glede izvajanja aktivne in pasivne evtanazije.V Sloveniji se pasivni, predvsem pa aktivni evtanaziji, nasprotuje v etičnem in pravnem vidiku. Zaradi tega se včasih vprašam, zakaj imamo drugačna prepričanja kot npr. Nizozemci, ki so mnenja, da se človeku pod določenimi pogoji pomaga pri umiranju? V njihovem zakoniku pa obstajajo tudi zakoni o legalni uporabi naravnih drog. To so recimo konoplja, halucinogene gobe, meskalin, naravni ectasy… Te droge pri njih tolerirajo, medtem ko so pri nas na spisku prepovedanih snovi.Očitno so nizozemski davkojemalci odkrili učinkovit način mastnega zaslužka, ko so se odločili za legalizacijo. Hkrati pa se je izkazalo, da je število stalnih odjemalcev z leti upadlo, pa čeprav je bil dostop do teh snovi lažji in hitrejši. Tudi na področju nudenja pomoči odvisnikom od trdih drog smo Slovenci daleč zadaj za Nizozemci.

Mogoče bi si moral vsak Slovenec priznati, da smo tudi mi precej močni porabniki konoplje. Mogoče bi si morali nehati zakrivati oči pred tem družbenim problemom, neizbežno resnico, da je med nami. Nekaj moremo storiti, pa morda problem sploh ne bo več problem. Dejstvo je, da je konoplja zelo koristna in vsestransko uporabna rastlina. Uporablja se za izdelavo olja, papirja, vrvi, kozmetike, obleke, obutve, torbic,…Skoraj vsakdo ima kakšno stvar izdelano iz konoplje.

Ogromno pozitivnih učinkov pa ima konoplja tudi na področju medicine. Seveda se je pri nas v bolnišnicah ne uporablja, po svetu pa jo uspešno izkoriščajo tudi v te namene. Dosti se jo uporablja pri bolnikih z AIDS-om, ker daje apetit, ki ga ti bolniki sčasoma izgubijo. Uporablja se tudi za preprečevanje glavobolov, predvsem migren, za katere je znano, da medikementozna terapija (terapija z uporabo zdravil) dostikrat ne pomaga. Migrene najpogosteje nastanejo zaradi večjih psihičnih pritiskov, ki obremenijo živčevje, lahko tudi zaradi čokolade ali alkohola.Konoplja sprošča napetost, blaži psihično preobremenjenost in ravno zato je učinkovita pri migreni. Znani so tudi primeri ugodnega delovanja pri osebah s fantomskim udom. Ti ljudje, ki so izgubili del okončine, pogosto tožijo o bolečinah v manjkajočem delu telesa. Tudi v tem primeru zna konoplja pomagati.

Sicer se strinjam z dejstvom, da konoplja, če jo uživamo z vdihavanjem, torej s kajenjem, poškoduje sama pljuča, vendar je pa način samega zaužitja pogojen z individualno osebo. Skoraj prepričana sem, da je 2/3 mladine že imelo izkušnjo s konopljo. Mislim, da je v naši sredini močno prisotna, vendar pa se o sami zadevi premalo pogovarjamo. Ne razlikujemo pomena mehkih in trdih drog, po drugi strani na veliko propagiramo alkohol, ki se ga s področja telesne in psihične odvisnosti ter škode, ki jo povzroča na vitalnih organih, sploh ne da primerjati s posledicami uživanja konoplje. Izkusila sem alkoholizem, pa tudi smrt, ki jo je povzročil alkohol, nisem pa še slišala za primer smrti, ki bi jo povzročilo uživanje konoplje. Kakorkoli že, podatkov je ogromno, veliko se še moramo naučiti.Vesela sem, da stran obstaja in smo končno lahko spregovorili o zadevi. Želim si, da bi ljudje, za katere je ta stvar še vedno tabu, razmislili, se odprli in postali malce bolj naklonjeni. Prepričana sem,da je na tem področju tudi kaj zanje.

Barbara, študentka VŠZ

Porodniško - ginekološka smer

 

 

 

 

Intervjuji

Elanki

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org

gostujemo na