Klasifikacija drog
Halucinogeni

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
  Narkotiki
  Stimulanti
  Halucinogeni
  Depresorji
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Metadon
Metadon je močan sintetični opijat, največkrat uporabljan za zdravljene odvisnosti od heroina in drugih opijatov. Je bel, kristalen prašek grenkega okusa in se uporablja v obliki hidrokloridne soli. Je topen v vodi, alkoholu in kloroformu.
Podobno kot morfij ima blažilen učinek in je bil nekoč uporabljan kot sredstvo za blaženje bolečin. Povzroča visoko stopnjo zasvojenosti.
 
Učinki:
Evforija, sprostitev in občutek dobrega počutja, zmanjšana pozornost, omotica, dremavica, zmanjšana ali povečana fizična aktivnost, možen strah, depresija ali vizualne motnje.

Posledice:
Možno poslabšanje fizičnega stanja, resno slabšanje psihološkega stanja, nestabilno razpoloženje, zmanjšano spolno poželenje in poslabšanje dihalnega sistema.

Predoziranje in odtegnitveno stanje:
Kot pri vseh ostalih opijatih lahko tudi pri metadonu pride do predoziranja. Minimalna smrtna doza pri netolerantnih odraslih ljudeh je 60 mg, pri otrocih že tudi 10 mg. Zaradi teh majhnih smrtnih odmerkov je potrebna izjemna previdnost odvisnikov na metadonskem programu (kje in kako hranijo metadon). Do predoziranja pride včasih zaradi prevelikih odmerkov (čeprav redko) in pa zaradi dodatnega injiciranja drugih opijatov. Redna uporaba vodi do močne fizične in psihične odvisnosti. Odtegnitveni simptomi so enaki kot pri ostalih opijatih.

Metadonska terapija:
Zaradi dolgotrajnega učinka in visoke učinkovitosti ob oralni uporabi ima več prednosti. V metadonskih programih se droga ponavadi administrira kot napitek sadnega okusa. Oralna uporaba izključuje uporabo brizg in s tem eliminira ritual vbrizgavanja droge, ki so ga odvisniki navajeni. Ob pravilnem doziranju ne povzroča občutkov evforije in blažilnega oz. pomirjujočega občutka, odpravlja pa odtegnitvene simptome opijatov. Ob vzdrževanju rednega doziranja izključuje občutke evforije ob morebitnem jemanju heroina in s tem jemlje heroinu značilni psihološki učinek. Metadonska terapija je uspešna pri vzdrževanju odvisnikov in heroinski abstinenci, vendar je veliko manj uspešna pri cilju, da bi odvisniki prenehali z uporabo metadona in začeli živeti življenje brez drog.

Odtegnitveno stanje:

 
Vir:
http://www.deal.org
http://www.britannica.com
 
 
   
 
     

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na