Klasifikacija drog
Stimulanti

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
  Narkotiki
  Stimulanti
  Halucinogeni
  Depresorji
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Kofein
Kofein je šibek stimulant, ki ga najdemo v listih, plodovih in semenih mnogih rastlin. Listi čaja, semena kave in kakavovca in marsikatere druge rastline vsebujejo kofein. Mnogi ljudje mislijo, da so kava, čaj in kola pijače glavni viri kofeina, vendar lahko v resnici kofein najdemo v čokoladi, stimulantih kot npr. Nodoz, nekaterih blažilcih bolečin, diuretikih, blažilcih prehlada, preparatih za kontroliranje telesne teže in različnih zdravilih na recept.
 
Kemična sestava:
Kofein je kemično trimetilksantin (C8H10N4O2). Je alkaloid. Poznamo mnogo alkaloidov in med njimi so metilksantini, ki jih predstavljajo tri spojine: kofein, feofilin in teobromin. Te tri oblike metilksantinov imajo različne biokemične učinke in so zastopane v različnih proporcionalnih vsebnostih v različnih rastlinah. Izoliran v čisti obliki, je kofein bel kristalen prašek zelo grenkega okusa. Osnovni proces pridobivanja kofeina je dekofeinizacija kave in čaja. Medicinsko gledano je kofein učinkovit kardio stimulant in šibek diuretik (pospešuje izločanje tekočine). Rekreacijsko se uporablja za "dvig energije" ali občutek večje pozornosti. Pogosto ga študenti in šoferji uporabljajo za ohranjanje budnosti. Mnogo ljudi poroča, da ne morejo normalno delovati brez jutranje skodelice kave, ki jim zagotavlja redno dozo kofeina. Kofein je zasvojljiva droga. Med mnogimi učinki, deluje na možgane po istem principu kot amfetamini, kokain in heroin. Gledano na celoten spekter učinkov, deluje kofein na telo veliko šibkejše kot amfetamini, heroin in kokain, vendar deluje po istih kanalih, kar mu daje tiste zasvojljive lastnosti. Če zjutraj ne morete brez svoje kavice, ste zasvojeni s kofeinom. Povprečna poraba kofeina odrasle osebe je več kot 300 mg /dan z zaužitjem vrste produktov, ki vsebujejo kofein, od kave, čajev, kol (Coca-Cola, Pepsi ipd.) do čokolade, ki so na dnevnem jedilniku.

Fizični in psihični učinki:
Po vrsti kemičnih procesov v možganih, ki so posledica vnosa kofeina v telo, se začne sproščati hormon adrenalin in povzroči: razširjene zenice, razširjene dihalne poti, pospešitev srčnega utripa, krvne žilice na površini kože se skrčijo (preprečijo velike izgube krvi skozi rane) in s tem pospešijo pretok krvi skozi mišice, krvni tlak naraste, pretok krvi v želodec se poveča, jetra sprostijo zaloge sladkorja v krvni obtok ter s tem zagotovijo zalogo energije, mišice se napnejo, pripravljene na akcijo. Kofein tudi poveča nivoje dopamina z upočasnitvijo dopaminskega reuptake sistema, prav tako kot kokain in heroin. Očitno je učinek kofeina veliko šibkejši kot učinek heroina, vendar princip ostaja isti. Torej: kofein blokira recepcijo adenozina, da si pozoren. V telo se vbrizga adrenalin, ki pripravi telo na akcijo in manipulira s produkcijo dopamina, da se počutiš ugodno.

Posledice:
Problem pri kofeinu so predvsem dolgoročne posledice, ki se pojavijo zaradi začaranega kroga. Po prenehanju učinkov adrenalina se soočimo z utrujenostjo in depresijo. Da izničimo te efekte, posežemo po novi dozi kofeina, itd. Ohranjanje telesa v neprestani pripravljenosti ni zdravo in ljudje postanejo razdražljivi in občutljivi. Najbolj pomemben dolgoročni učinek je vpliv na spanje. Ob prevelikih dozah kofeina telo zjutraj ne bo spočito, saj zaradi stimulativnega učinka ne bo faze globokega spanca. Velika doza? Če spijete veliko skodelico kave (200g kofeina) ob 15h, bo v telesu ob 21h še vedno 100 mg kofeina. In spanec ne bo krepčilen. Ker se počutimo utrujeni, sledi zjutraj nova skodelica kave in cikel se nadaljuje iz dneva v dan. Ob prenehanju uživanja kofeina, pride do abstinenčne krize, saj se krvne žilice v možganih skrčijo in občutimo močan glavobol. Zdravilo? Nova skodelica kave.

 
Vir:
http://www.howstuffworks.com
http://www.coffeefaq.com
 
 
   
 
     

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na