Organic growing
-
generalwar
Re: Organic growing
a ima kdo kakšno idejo kako povečati zračnost komposta? letos sem prvič zares ''delal'' kompost, pa se mi zdi preveč ilovnat oz zlepljen.
se lahko kar kakšen pesek doda v kompostnik? poznate še kakšno drugo zadevo?
se lahko kar kakšen pesek doda v kompostnik? poznate še kakšno drugo zadevo?
Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena
Če kaj pomaga jest dajem vmes kakšno vejo od drevja,pa vsake tolk časa mal veje dvigneš pa bo zračno.
Perlit, hygromul, kremenčev pesek-nevtralen, slama, listje vse to naredi kompost bolj zračen.
>>OnePiecePuzzle>>
meni se zdi da tudi pepel
Pepel naredi kislo zemljo, se pa pepeli med sabo razlikujejo, po vrsti lesa...
bazično ja. in jst samo vem da kamor ga da mama na vrt, je zemlja dosti bolj rahla. jst osebno ga ne uporabljam za moj vrt.
kompost moraš vsako leto 2x prekopat je zamudno ampak super prezračiš.
-
generalwar
letos sem se odločil, da poskusim gnojiti s kostmi. te namreč vsebujejo ogromno fosforja, največ od vseh organskih dodatkov.
nabavil sem približno 10 kg materiala (od viška glava ne boli). kosti so cele, nič obdelane.
zdaj me pa zanima, kaj s tem narediti.
če prav razumem, se jih lahko:
- zdrobi (bone meal)
- sežge (bone ash)
- karbonizira (bone char)
ker se mi zdi drobljenje surovih in še malo krvavih kosti dolg in neprijeten proces, se nagibam k zadnjemu. že tako kuham oglje, zato še par kosti vržem noter in voila: bone char.
najbolj me zanima, če zadnja dva postopka, torej sežig in karbonizacija, zmanjšata vsebnost fosforja.
je med forumaši kakšen biolog/ kemik?
imo se to ne zgodi, vendar bi se rad prepričal.
kakšna pa je po vašem mnenju doza pepela ali kostnega oglja na 100l luknjo?
nabavil sem približno 10 kg materiala (od viška glava ne boli). kosti so cele, nič obdelane.
zdaj me pa zanima, kaj s tem narediti.
če prav razumem, se jih lahko:
- zdrobi (bone meal)
- sežge (bone ash)
- karbonizira (bone char)
ker se mi zdi drobljenje surovih in še malo krvavih kosti dolg in neprijeten proces, se nagibam k zadnjemu. že tako kuham oglje, zato še par kosti vržem noter in voila: bone char.
najbolj me zanima, če zadnja dva postopka, torej sežig in karbonizacija, zmanjšata vsebnost fosforja.
je med forumaši kakšen biolog/ kemik?
imo se to ne zgodi, vendar bi se rad prepričal.
kakšna pa je po vašem mnenju doza pepela ali kostnega oglja na 100l luknjo?
-
generalwar
a res noben ne ve? sem tik pred tem da zakurim pod sodom. držim že vžigalice v rokah.
ma nič, jaz bom karboniziral pa bo kar bo.
ne vem kam so spiz**** vsi stari growerji, ki bi dejansko morda lahko blagovolili dati kak nasvet
ma nič, jaz bom karboniziral pa bo kar bo.
ne vem kam so spiz**** vsi stari growerji, ki bi dejansko morda lahko blagovolili dati kak nasvet