novice
tuje novice

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Arhiv novic
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Konoplja – zdravilka bolnih in zaveznica pogumnih
 

Los Angeles, ZDA
Bolniki, ki za lajšanje bolečin uporabljajo konopljo, bi vladnim uradnikom prav radi tako ali drugače pokazali, kaj lahko storijo proti vladni propagandi, da omenjena droga nima nobenega medicinskega učinka. Farmacevt in raziskovalec Mahmoud ElSohly, verjetno navdihnjen z odzivom bolnikov, sedaj testira nekakšno vrsto svečk, ki vsebujejo glavno aktivno sestavino konoplje.

Omenjeni znanstvenik, ki sicer nadzoruje nasade konoplje pod okriljem zvezne vlade na Univerzi Mississippi, za svoje svečke namreč uporablja tetrahydrocannabinol (THC), izvleček iz rastlin konoplje. Podjetje Small Business Administration, ki je ElSohlyjevo delo podprlo z 1,3 milijonom dolarjev posojila, je družbo ElSohly Laboratories nedavno tudi nagradilo za omenjeni inovativni proces.

Po ElSohlyjevem mnenju naj bi bila svečka dosegljiva že v treh letih. Stvar so sicer zaradi varnosti že testirali na ljudeh, vendar zaenkrat še ni bila podvržena kliničnim preiskusom. Kot zdravilo proti slabosti in pospeševalec apetita je primerljiva tudi s kapsulo Marinol, ki vsebuje sintetični THC. Slednjo je za zdravljenje simptomov pri bolnikih z aidsom in lajšanje stranskih učinkov kemoterapije pri bolnikih z rakom že odobrila takoimenovana Food and Drug Administration (administracija za hrano in zdravila).

Svečka ima ravno tako kot kajenje marihuane to prednost, da je ni treba pogoltniti in zadržati v telesu, kar je sicer dobrodošlo za bolnike z hujšimi slabostmi. Prav tako naj bi omenjeno zdravilo učinkovalo hitreje kot Marinol. Kar se hiče hitrosti, pa bo sicer težko premagati kajenje marihuane, saj je v tem primeru učinek takojšen in omogoča bolnikom, da si za lajšanje simptomov privoščijo kolikor pač potrebujejo. (Poleg slabosti, marihuano uporabljajo za blaženje bolečin in mišičnih krčev). Glavna ovira učinkovitosti kajenja marihuane pa so še vedno produkti pri izgorevanju, ki spremljajo THC.

Da bi se izognili nevarnostim, pa je National Academy of Sciences (Narodna akademija znanosti) predlagala izdelavo inhalatorjev, ki bi omogočali dovod THCja (ali tudi drugih kanabinoidov) brez dima. Tak izdelek pa bi bil le dodaten dokaz, da zvezna vlada laže, kadar medicinsko uporabo konoplje poimenuje »kruta potegavščina« brez znanstvene osnove. To pa je tudi edini argument, s katerim opravičuje napad na organizacije, ki bolnikom omogočajo uporabe te droge.

Vendar pa bi bila razprava o uporabi marihuane v medicinske namene sporna kljub uporabi inhalatorja, ki sicer ponuja boljšo aternativo, kot je kajenje marihuane. Še vedno pa ostaja vprašanje, koliko trpljenja je vlada medtem pripravljena povzročiti.
 
Več: http://reason.com/links/links102102.shtml
 
Konoplja – zdravilka bolnih in zaveznica pogumnih - Los Angeles, ZDA
Korak naprej ali skok nazaj? - New York, ZDA
Kanadski raziskovalci o učinkovitosti konoplje - Toronto, Kanada
Konoplja – glavni akter novemberskih volitev v ZDA - Carson City, ZDA
Zakonodaja na področju konoplje v zadnji fazi priprav - Sydney, Avstralija
82-letna ženička prepričana, da goji paradižnik - Genova, Italija
Študentje zahtevajo spremembe na področju mestne zakonodaje o konoplji - Columbia, ZDA
Veliko zanimanje za Agri-Fibre konferenco - Winnipeg, Kanada
Amerika zaskrbljena nad kanadskimi zakoni o marihuani - Toronto, Kanada
Na stotine pacientov vključenih pri poskusih s konopljo - Plymouth, Velika Britanija
Poskusi gojenja konoplje v komercialne namene se pričnejo ta mesec - Pretoria, Južna Afrika
Kmetje razmišljajo o gojenju konoplje - Brisbane, Avstralija
Tudi druge droge »zagotavljajo isti občutek olajšanja« - Albany, New York
Gojenje marihuane in suša z roko v roki - Afganistan
Afroman po 17 letih ugledal luč - New York, ZDA
Britanski laburisti »navijajo« za drogo - Edinburgh, Velika Britanija
Če gre za konopljo, svoboda govora ne drži? - Frankfort, USA
Uporabniki medicinske konoplje tožijo ZDA - Oakland, ZDA
Oprostitev obtožb glede konoplje zaradi "zdravstvenih potreb" - London, Velika Britanija
V domorodnih področjih se veča uporaba marihuane - Darwin, Avstralija
Skupina želi premislek o marihuani - Melbourne, Avstralija
Nova proti-marihuanska kampanja ameriške vlade - Washington, ZDA
Snoop Dogg prenehal kaditi marihuano - Los Angeles, ZDA
Ottawa preizkuša vpliv konoplje na bolečino - Ottawa, Kanada
Indonezijska policija izgubila ogromno količino marihuane - Jakarta, Indonezija
 
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na