novice
tuje novice

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Arhiv novic
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Nizozemska vlada ima preveč konoplje
 

Amsterdam, Nizozemska
Nizozemsko ministrstvo za zdravje se sooča z novo težavo: sedi na kupu konoplje, ki ga kar ne more prodati. Nizozemska je namreč lani predstavila program, ki bolnikom omogoča, da v katerikoli lekarni kupijo konopljo na recept. Nekatera zdravstvena zavarovanja krijejo vsaj del stroškov, vendar še vedno ne dovolj za nadomestilo lekarniške cene.

V deželi, kjer lahko vsak odrasli vstopi v coffe shop in pokadi joint za mnogo manj kot je vladna cena, so mnogi mnenja, da je zgoraj omenjeni eksperiment velik polom. "Mislim, da je sramota, da ne morejo ponuditi izdelka iz konoplje po nekoliko nižji ceni, kot je v coffee shopih," je dejal David Watson, vodja podjetja Hortapharm iz Amsterdama, ki ima licenco za razvoj in raziskave na področju konoplje za farmacevtsko uporabo. "Kako je mogoče, da je legalno blago bolj drago kot ilegalno blago?"

Vlada pravi, da paketiranje in distribucija dvigata cene, hkrati pa priznava, da njihov program ni najbolj uspešen. Od približno 13 ton v predvideni prodaji so prodali le kakih 5000 kilogramov konoplje, je sporočil Bas Kuik, predstavnik oddelka za medicinsko konopljo tamkajšnjega ministrstva za zdravje.

Vlada prodaja dve različici, po ceni 10 do 12 dolarjev, kar je dovolj za štiri jointe. Coffe shopi konopljo prodajajo po 5 dolarjev na gram, pri čemer so le cene najbolj kvalitetne konoplje primerljive z vladnimi cenami.

Nizozemski liberalni zakon iz leta 1970 prepoveduje zasebno pridelovanje in prodajanje konoplje in hkrati ne dovoljuje preprodaje trdih drog, po drugi strani pa ne preganja prodaje manjših količin konoplje. Medicinski program lekarnam omogoča prodajo standardizirane konoplje s kontrolo kakovosti, ki jo pridelujejo avtorizirani pridelovalci ter bolniki s kroničnimi in trajnimi boleznimi, kot so multipla skleroza, HIV/AIDS, nevralgija, rak in Tourettejev sindrom.

Konkurenca vladi prihaja iz stotine barov s konopljo, ki zaradi legalnosti delujejo pod krinko coffe shopov. Čeprav jih večinoma podpirajo rekreacijski uporabniki konoplje in turisti, so njihove stranke tudi bolniki, ki si s pomočjo konoplje lajšajo bolečine, saj tam plačujejo manj kot v lekarnah.

Erik Bosman, vodja coffe shopa Dampkring, pravi, da je mnogo rednih strank medicinskih bolnikov, včasih pa je bolnikom z zdravniškim receptom celo ponujal popust. Sredi belega dneva v Dampkringu, ki je sicer ena najbolj polnih ulic v Amsterdamu, mnogo mladih sedi v dimu, pije brezalkoholne pijače, kadi vnaprej pripravljene jointe ali pa zvijajo svoje. Tukaj je bila posneta scena za film "Ocean's Twelve", na steni pa visi slika George Clooneya in Brada Pitta z osebjem.

Meni z 23 tipi marihuane in 18 tipa hašiša nosi zagotovilo o "čistosti dima", kar pomeni, da je konoplja organsko čista. Toda mnogo coffee shopov je temačnih, neprijaznih zbirališč, ki komaj zagotavljajo farmacevtsko zaupanje in nekateri resnično bolni ljudje bodo plačali več za zagotovljeno kakovost, še posebej, če jo krije zavarovanje.

Eden od dveh legalnih pridelovalcev konoplje za vladni program je James Burton, priseljeni Američan. Burton je doma eno leto preživel v zaporu zaradi pridelovanja konoplje za zdravljenje glavkoma. V Rotterdamu je ustanovil tako imenovani Stitching Institute of Medical Marijuana in tako več kot desetletje konopljo neposredno prodajal več kot 1500 bolnikom. Po njegovih ocenah na Nizozemskem približno 10.000 ljudi uporablja konopljo iz medicinskih razlogov.
 
Več: http://news.yahoo.com/
 
Španska pokrajina bo dovolila uporabo konoplje v zdravstvene namene - Barcelona, Španija
Babičini upi s knjigo - Hexham, Velika Britanija
Novo kongresno poročilo o industrijski konoplji - Washington, ZDA
Velik posel in visoka tehnologija na nizozemskem sejmu konoplje - Utrecht, Nizozemska
Aretacije zaradi posesti marihuane upadle - London, Velika Britanija
Preverba duševnih rizikov zaradi konoplje - London, Velika Britanija
Marihuano povezujejo z istimi dihalnimi simptomi kot tobak - New Haven, ZDA
Nogometna zvezda gojila konopljo - Glen Osmond, Avstralija
Na nemških cestah dovoljeno malo zadetosti - Berlin, Nemčija
Ameriški kmetje zahtevajo pravico gojenja konoplje - Charlotte, ZDA
Marihuana za poznavalce - Oakland, Kalifornija
V Kanadi prva varnostna študija o uporabi konoplje - Montreal, Kanada
Ekstrakt konoplje učinkovit pri mišjem možganskem raku - Madrid, Španija
Uporaba marihuane zvišuje možnost duševnih problemov - Maastricht, Nizozemska
Jeza ob zavrnitvi zdravila iz konoplje - London, Velika Britanija
Vlada cilja na najstniške voznike pod vplivom marihuane - Washington, ZDA
Naselje brez konoplje - Chilliwack, Kanada
Skrivnosti predčasnega poroda - London, Velika Britanija
Marihuani podobno zdravilo lahko pomaga zdraviti bolezni - San Diego, ZDA
Test za droge, namenjem voznikom ni popolnoma varen - Toronto, Kanada
Odobritev medicinske konoplje z 74% - Ann Arbor, ZDA
Emery pravi: Ljudje na travi ne divjajo - Vancouver, Kanada
Interpolis želi zavarovati gojitelje konoplje - Amsterdam, Nizozemska
Oprema za gojenje spet v uporabi, policija pritiska - London, Velika Britanija
Elton: Marihuana vzrok za operacijo grla
Zdravnik izgubil dovoljenje zaradi predpisovanja konoplje .- Portland, Oregon, ZDA
Indijski vaščani zahtevajo nadomestilo zaradi uničenja pridelka - Malama, Himachal Pradesh, Indija
»Legalizirajte konopljo in uničite trgovino s trdimi drogami« - London, Velika Britanija
Nizozemska vlada ima preveč konoplje - Amsterdam, Nizozemska
Član britanske vlade za medicinsko konopljo - London, Velika Britanija
Mladih Grkov ne zanima trava - Atene, Grčija
Nasprotniki obsojajo poziv k legalizaciji - Aljaska, ZDA
Mobilni operater cilja na uporabnike konoplje - Amsterdam, Nizozemska
 

 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na