Konoplja
Konoplja kot rekreacijska droga

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
 
 
   
 
   
 
Uporabniki:
 
   
   
   
   
   
   
   
 
NASVETI ZA VARNEJŠO UPORABO MARIHUANE


Lastnosti marihuane so že stoletja znane v številnih kulturah po svetu. Marihuana oziroma konoplja je v Sloveniji nelegalna droga. Učinek marihuane traja od dve do štiri ure. Kot pri vseh ostalih drogah lahko tudi pri marihuani pride do zlorabe.

Uporaba marihuane ni neškodljiva, a večina uporabnikov zaradi njene uporabe nima problemov. Nasveti v nadaljevanju naj bi pripomogli k zmanjšanju negativnih posledic uporabe marihuane.

1. Nevarnosti uživanja marihuane

Istočasna uporaba marihuane in alkohola je najpogostejši vzrok za slabosti in vrtoglavice. Zato, še posebej neizkušenim uporabnikom, odsvetujemo sočasno kajenje marihuane in pitje alkohola.

Med uživalci marihuane je zelo razširjeno mešanje le te s tobakom, kar pa je gotovo ena najslabših stvari, ki jih lahko posameznik naredi za svoje zdravje. Mnogo uporabnikov marihuane je začelo kaditi tobak prav zaradi tega. Poskusi torej ne uporabljati tobaka!

Pri kajenju inhaliraj čim manj dima. Čim bolj kvalitetna je marihuana, ki jo uporabljaš, manjša je količina inhaliranih snovi, ki se lahko odložijo v tvojih pljučih. Po rezultatih nekaterih raziskav zadrževanje daha s pljuči polnimi dima ne doprinese dosti k stopnji zadetosti, je pa zelo škodljivo za možgane, saj tako absorbirajo večjo količino ogljikovega monoksida.

Za izdelavo filtra je primernejši nepotiskan papir ali karton, saj se iz potiskanega, kemično obdelanega materiala (letaki, vizitke, itd.) zaradi visoke temperature dima sproščajo škodljive snovi.

Pri kajenju marihuane se sproščajo sestavine, ki so škodljive tvojemu zdravju (katran in ogljikov monoksid), zato je verjetno najmanj škodljiv način uživanja marihuane uporaba vaporizatorja (uparjevalnika). To je naprava, ki zagreje vršičke do stopnje, na kateri THC in ostale psihoaktivne substance izparijo, obenem pa se ne sproščajo škodljivi produkti gorenja.

Med različnimi vrstami marihuane obstajajo velike razlike, ene so močnejše od drugih. Izkušeni kadilci občutijo kdaj je dovolj in so sposobni v kateremkoli trenutku prenehati s kajenjem, ko pa marihuano kadiš prvič, ne veš natančno, kje so tvoje meje in je zato zelo pomembno, da se pred tem čim bolj natančno informiraš. Piškoti ali mleko iz marihuane potrebujejo za začetek delovanja več časa, od 45 min do ure in pol. Če želiš torej poskusiti piškot ali mleko, vzemi to na znanje in počakaj, da začne delovati, preden se odločiš za še večjo količino. Ko boš namreč ugotovil, da si pojedel preveč, bo že prepozno.

2. Kdaj ne uporabljati marihuane

Marihuana vpliva na sposobnost koncentracije, zato je ne uporabljaj v šoli in pri delu. Ko si pod njenim vplivom se izogibaj tudi vožnji in upravljanju s težkimi stroji

Za določene skupine ljudi je lahko uporaba marihuane problematična. V to skupino sodijo predvsem ljudje z boleznimi srca in pljuč, nosečnice in ljudje s predispozicijo ali družinsko zgodovino shizofrenije ali psihoz. Ti bi se morali uporabi izogniti, oziroma biti še posebej pazljivi.

Če imaš kakršne koli zdravstvene težave, se s svojim osebnim zdravnikom posvetuj o uporabi marihuane.

3. Negativni učinek marihuane

Učinek marihuane je včasih tudi zelo negativen. Lahko te zajame občutek slabosti ali prestrašenosti. Takrat se umakni v tih kotiček in pojej ali popij kaj sladkega. Naj te ne zagrabi panika, saj najhuje mine v roku ene ure.

4. Odgovorna uporaba marihuane

Uživanje marihuane je samo za odrasle, zato je ponujanje marihuane otrokom izredno neodgovorno in nedopustno dejanje.

Marihuane ne uporabljaj za izogibanje problemom, saj kljub temu ne bodo izginili! V primeru, da kadiš vsak dan, poskusi prenehati za nekaj dni.

Odgovorni uporabnik marihuane je pozoren na čas, prostor in razpoloženje in ne okleva reči »ne«, ko ti pogoji ne zagotavljajo varne, prijetne in produktivne izkušnje.

Uporaba marihuane, ki negativno vpliva na zdravje, osebnostni razvoj ali dosežke, je zloraba. Zloraba pomeni škodo in odgovoren uporabnik marihuane se taki rabi izogiba!

Odgovorni uporabnik marihuane prav tako ne krši pravic drugih ljudi, spremlja sprejete standarde vljudnosti in družbene sprejemljivosti ter spoštuje želje tistih, ki se želijo popolnoma izogniti marihuani.

5. Nelegalnost marihuane

Velik rizik uporabnikom predstavlja nelegalnost marihuane oziroma posledice, ki nastanejo zaradi nezakonite posesti in nakupa. Ne uporabljaj marihuane v javnosti (še posebej v avtomobilu) in ne vzbujaj pozornosti.

Posedovanje manjše količine za enkratno uporabo je v Sloveniji prekršek. Uživanje marihuane pa po naši zakonodaji ni prepovedano. Prav tako ne prenašaj marihuane čez državno mejo, saj lahko imaš zaradi tega po nepotrebnem resne težave!

 

 
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na