Konoplja
Konoplja kot rekreacijska droga

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
 
 
   
 
   
 
Uporabniki:
 
   
   
   
   
   
   
   
 
Uživanje marihuane

To besedilo je razlaga načinov uživanja marihuane. Obravnavana sta dva glavna načina uživanja: kot hrano/pijačo in kajenje, pri čemer je kajenje bolj pogost način.

KAJENJE
Kajenje je najhitrejši, vendar tudi najmanj učinkovit način za zaužitje marihuane in doživetje njenih učinkov. Dim marihuane vsebuje mnogo škodljivih snovi, zato je kajenje za organizem bolj škodljivo, kot uživanje v obliki hrane oziroma pijače.

Jointi
Joint oz. cigareta marihuane je mnogim ljudem najjubša oblika uživanja marihuane. Narejen je tako, da so cvetovom (vrhovom) konoplje odstranjena stebla in semena ter je marihuana (včasih pomešana s tobakom) zvita v cigaretni papir (»rizla«) v obliki valja. Zvit joint se lahko nese praktično kamorkoli.
Večina uporabniko jointe zvija ročno, obstajajo pa različne »naprave«, ki pomagajo pri zvijanju jointov. Vendar izkušenejši »zvijalci« raje prisegajo na mnogokrat hitrejše, predvsem pa bolj estetsko, ročno zvijanje.
Izbira cigaretnih papirjev je zelo pestra – so različnih barv, dimenzij, debelin, razlikujejo pa se tudi v tem, ali imajo lepilo ali ne.
Malce drznejši način kajenja je t. i. »šotka« ali »shot«, ko 'sokadilec' z usti objame joint na nasprotni strani in drugemu dim pihne neposredno v pljuča.

Bongi/vodne pipe
Pri vodnih pipah dim potuje čez vodo, kjer se ohladi in filtrira. Pipa je narejena iz posode, ki je delno napolnjena z vodo. Marihuana se da v posodico na koncu cevke, ki je pritrjena v osnovno posodo tako, da njen drugi del sega pod gladino vode. Vdihava se preko druge cevke, ki je v osnovni posodi nad gladino vode. S tem se v posodi zmanjša pritisk in zrak iz okolice gre skozi posodico z marihuano čez vodo v pipo.
Vodne pipe so različnih velikosti; lahko so precej okorne, težke in se zlahka poškodujejo, zato niso primerne za prenašanje naokoli. Narejene so iz različnih materialov (steklo, plastika, keramika, kovina) in nekatere prave umetnine že same po sebi.

»Gravity bong«
je narejen iz valja, ki je na eni strani odprt, na drugi pa zaprt in ima luknjo, v kateri je posodica za marihuano. Valj je z odprtim delom postavljen navzdol v večjo posodo z vodo, tako da je iz njega izpodrinjen zrak. Marihuana se v posodici prižge in valj se počasi dviguje. Voda zaradi gravitacije ustvari podpritisk, ki vleče dim v valj. Ko marihuane zmanjka in je valj napolnjen z dimom, se posodica odstrani, valj se potiska nazaj v vodo in dim izhaja iz luknje. Kot pri ostalih pipah, tudi pri tej obstajajo različne izvedbe.

Pipe
Pipe so najenostavnejše priprave za kajenje marihuane. Zelo so podobne pipam za kajenje tobaka, vendar bi naj bile narejene iz snovi, ki so odporne na vročino, kot npr. kamen, slonova kost, kovina, steklo in, redko, trši les. Marihuana v pipi ponavadi težje gori, zato jo moramo nenehno prižigati, kar povzroči večje segrevanje pipe.

»One-hits«
»One-hits«, imenovane tudi »dugouts«, so pipice za en dim, zato jih uporabljajo tisti, ki nočejo pokaditi celega jointa naenkrat. Sestavlja jo kovinska cevka, ki ima na eni strani posodico (luknjico) za pripravljeno marihuano, na drugi pa ustnik. Posamezno polnjenje zadostuje za en dim, od tod tudi ime.

»Gas pipe« je cev z majhno posodo na eni strani, ki je pritrjena pravokotno na os cevi. Del cevi, ki je bliže posodici pokrijemo z roko. Dim vlečemo v cev, dokler ne zmanjka marihuane v posodici, nato pa odmaknemo roko in dim iz cevi nam bo potisnilo v pljuča. Tovrstne pipe so ponavadi steklene, najdemo pa tudi plastične.

Uparjevalniki oz. Vaporizatorji


HRANA IN PIJAČA
Aktivne sestavine v marihuani so maščobne in alkoholne raztopine, ki jih lahko izločimo in dodamo živilom. Tako te sestavine vnesemo v telo prek prebavnega trakta namesto s pljuči; sicer delujejo počasneje, vendar so bolj učinkovite, kot pri kajenju. Poleg tega pri tem načinu uživanja ni škodljivih posledic zaradi vdihavanja segretega dima. Zaradi tega marsikdo raje uživa marihuano na ta način.

Če marihuano pojemo, ima na nas drugačen učinek, kot če jo kadimo. Ne le da začne učinkovati kasneje, učinki tudi dlje trajajo, zato jo je težko pravilno dozirati. Zlahka se nam lahko zgodi, da zaužijemo preveč THC-ja. Kar lahko pomeni zelo dobro ali zelo slabo izkušnjo. Ne bi bili prvi, ki bi končali v bolnišnici, zato je bolje imeti nekaj izkušenj, preden jemo marihuano.

Hrana
Veliko ljudi je prišlo do ugotovitve, da lahko pojedo surove konopljine liste in vršičke, ne da bi jih kakorkoli segreli, in da učinek ni nič manjši. V splošnem velja, da segrevanje marihuane pred zaužitjem zmanjšuje njeno učinkovitost. Snovi, ki se jih najpogosteje uporablja za izločanje aktivnih sestavin iz marihuane in nato pripravo jedi, so živilska olja (npr. maslo, margarina, olivno olje ipd.).
Ponavadi se marihuano segreva v maslu ali margarini na srednjem ognju, nato precedi in tako dobljeno maslo uporablja pri kuhi. Kako, je odvisno od vsakega posameznika – nekateri z njim pečejo piškote, drugi kuhajo zelenjavo, tretji si ga preprosto namažejo na kruh. Običajno razmerje naj bi bilo 12 dag masla in približno 4g marihuane, čas kuhanja pa od 15 do 20 minut.

Pijača
Aktivne sestavine marihuane se lahko izločijo tudi s pomočjo alkohola, iz izvlečka pa se lahko naredi močna, učinkovita pijača. Za to se uporablja čim bolj čist alkohol, saj voda v alkoholu razgradi nekatere snovi v marihuani. Nekateri preprosto namočijo marihuano v steklenico žganja in počakajo dva do tri tedne, da se izločijo kanabinoidi. Hitrejša metoda je, da se alkohol segreje tako, da še ne zavre in vanj vmeša marihuano.

Bang
V polnomastnem mleku se prevre zdrobljena marihuana ali listje konoplje. Nastala pijača se imenuje bang. Lahko se pije samo, z dodanimi okusi ali se iz njega pripravijo druge mlečne jedi.

 

VIR: http://www.erowid.org/

 
 

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na