novice
Slovenske novice 

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Tuje novice
  Domače novice
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Posvet o medicinski konoplji
Klinični center, Ljubljana, 18.11.2002

dr. Milan Krek, dr. William Notcutt in g. Willem Scholten

“Konoplja in njeni derivati se v medicinske namene uporabljajo že tisočletja, kar smo po mnenju strokovnjakov ob ekonomskih vidikih izumljanja vedno novih zdravil že skoraj čisto pozabili. Konoplja je bila in je zdravilno sredstvo mnogih ljudstev po svetu, razširjena pa je skoraj po vsej zemeljski obli. Posamezne substance v konoplji lahko pomembno vplivajo na endogeni kanabinoidni sistem človeka in imajo zato pomemben in širok terapevtski potencial. Ker so strokovnjaki kanabinoidne mehanizme v človeškem telesu odkrili šele v zadnjem desetletju, ti še niso popolnoma pojasnjeni. Ob vedno novih odkritjih na tem področju, ki je zaradi pravnega statusa konoplje zadnja desetletja stagniralo, so si strokovnjaki postavili vprašanje, zakaj se takšne raziskave niso izvedle že veliko prej. Rezultati skoraj vseh raziskav so bili predstavljeni kot pozitivni in kažejo na široke možnosti uporabe konoplje na medicinskih področjih, o katerih še pred leti ni bilo govora. Razmere so v vsaki državi drugačne in specifične, področje medicinske konoplje pa je nekje bolj razvito, nekje pa se s tem vprašanjem šele začenjamo spoznavati. V nekaterih državah že dalj časa izvajajo tudi klinične teste in druge raziskave, tako da znanje s tega področja že obstaja. Obetavni rezultati glede medicinske uporabe konoplje se kažejo zlasti pri bolnikih z multiplo sklerozo in cerebralno paralizo, bolnikih z očesno boleznijo glavkoma, bolnikih z različnimi oblikami raka (zlasti v primeru kemoterapij) itd.”

Uvod, ki so ga zapisali v povabilu na “Posvet o medicinski uporabi konoplje” na Uradu za droge vlade RS odpira dejstva, ki smo se jih tudi v Sloveniji počasi začeli zavedati. Z veseljem smo pozdravili organizacijo prvega posveta takšne vrste v Sloveniji in hkrati morali priznati, da imajo v vladi posluh za zahteve in želje civilne družbe, ki konopljo kot zdravilo uporablja že vrsto let, pa je prisiljena v nezakonite nakupe in tveganje prekrškov zaradi uživanja njim edinega učinkovitega zdravila.

Posvet se je začel z uvodnima govoroma direktorja UzD RS dr. Milana Kreka ter veleposlanika kraljevine Nizozemske v Sloveniji g. Jana Hannemana. Dr. Krek je predstavil stanje na področju rekreativne in medicinske uporabe marihuane v Sloveniji, g. Hanneman pa je poudaril pomembnost dvoletnega sodelovanja med nizozemskim veleposlaništvom in UzD RS.

(Za ogled prezentacij potrebujete Adobe Acrobat Reader. Če ga nimate, si ga namestite)

Stanje na področju medicinske uporabe konoplje

g. Willem Scholten

V strokovnem delu je posvet otvoril g. Willem Scholten, direktor Urada za medicinsko konopljo na nizozemskem Ministrstvu za šport, zdravje in blaginjo, ter predstavil konopljo, njeno zgodovino, botanične lastnosti, terminologijo, način delovanja na človeka, načine administracije ter sintetične produkte Marinol, Dronabinol in Cesamet.

Prezentacija (pdf, 2.377KB)

Klinične raziskave in razvoj medicinske uporabe konoplje v praksi

dr. William Notcutt

Dr. William Notcutt iz bolnišnice James Paget Hospital iz Velike Britanije je predstavil rezultate kliničnih raziskav učinkovitosti zdravil iz konoplje pri blaženju simptomov multiple skleroze. V Veliki Britaniji trenutno poteka III. faza kliničnih raziskav pršila podjetja GW Pharmaceuticals na vrsti bolezni. Rezultati so vzpodbudni, podrobnejše informacije pa si lahko ogledate v priloženi predstavitvi.

Prezentacija (pdf, 273KB)

g. Brendan Hughes

Stanje glede zakonodaje na področju medicinske uporabe konoplje po Evropi
G. Brendan Hughes z Evropske agencije za spremljanje drog in njihove uporabe (EMCDDA) je predstavil agencijo in njeno poslanstvo v okviru EU. Kot pravnik je natančno raztolmačil obe konvenciji Združenih narodov o drogah in pokazal, da na nivoju pravne ureditve EU in ZN ni ovir za uporabo konoplje v medicini.

Prezentacija (pdf, 493KB)
Medicinal cannabis and derivatives (pdf, 64KB)


Razvojne novosti na področju medicinske konoplje na Nizozemskem in drugih državah
Ob vrnitvi na govorniški oder je g. Willem Scholten pokazal, kako so se uvedbe medicinske konoplje lotili na Nizozemskem, Veliki Britaniji, Kanadi ter drugih evropskih državah. Največji problem je ustrezna konstantna kvaliteta ter kapaciteta pridelovalcev. Problem dobave ustrezne konoplje bodo povsod v EU reševali s standardizacijo pogojev in postopkov pridelave. Koncesije bodo vlade podeljevale privatnemu sektorju, prav tako, kot to poteka pri vseh drugih zdravilih.

Prezentacija (pdf, 756KB)

dr. Henrie Korthout

Raziskava o kanabinoidih in drugih sestavinah konoplje
Dr. Henrie Korthout iz univerze v Leidnu je predstavil raziskave, ki jih izvaja s sodelavci o sestavinah konoplje, njihovi učinkovitosti, pogojih njihovega nastanka ter naznanil zanimive procese pridelovanja točno določenih aktivnih snovi v konoplji.

Prezentacija (pdf, 323KB)

 

Posvet je potekal v prijetnem vzdušju pod humoristično taktirko dr. Kreka, občinstvo pa je aktivno sodelovalo v razpravi. Seveda je bilo opazno tipično konzervativno mnenje nekaterih zdravnikov, pa tudi predstavnikov policije, ki so se udeležili posveta.

 
Ko sem prespala noč, sem mislila, da sem umrla in odšla v nebesa - Nedelo, 23. februar 2003
Posvet o medicinski konoplji - Klinični center, Ljubljana, 18. november 2002
Kajenje marihuane povzroča tudi bolezni - Dnevnik, 12. avgust 2002
Cestni referendum - Mladina, 17. julij 2002
Kreft za legalizacijo mehkih drog - 24ur.com, 15. julij 2002
Kako pravilno varovati kanabis? - Nedelo, 7.julij 2002
Maturantje, pazite se grških policistov! - Slovenske novice, 15. junij 2002
Pridelovalci konoplje slavijo - Delo, 7. junij 2002
V ZDA delijo marihuano kar zastonj - Delo, Sobotna priloga, 1. junij 2002

Konoplja proti ekcemu - ONA, 28. maj 2002

Kar je za nunca, to ni za junca - Nedelo, 20. januar 2002
 
 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na