novice
Slovenske novice 

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Tuje novice
  Domače novice
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I PoštaKar je za nunca, to ni za junca
 

Slobodan Luković, ki je trpel zaradi astmatičnih napadov, pripoveduje, kako se zdravi s kanabisom
Zavarovalnica za 13 let nima nobenih stroškov z njegovim zdravjem


Nedelo, 20. januar, 2002
Zmožnost učinkovitega lajšanja bolečin in drugih simptomov pri nekaterih kroničnih in akutnih boleznih je ena od uporabnih lastnosti marihuane, ki so jo v zdravilstvu uporabljali že dobri dve tisočletji pred našim štetjem. V minulih desetletjih so uporabo marihuane v medicinske namene uvedli v številnih državah po svetu, med drugim v Kanadi, v nekaterih državah ZDA, v Švici, na Nizozemskem, v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Belgiji. Ponekod se na uvedbo možnosti zdravljenja z marihuano še pripravljajo ali je še na ravni preizkušanja. In medtem ko je ponekod mogoče kanabis ali njegov koncentrat v obliki tablet dobiti že z receptom, pacientom pa je dovoljeno celo gojenje indijske konoplje za lastno medicinsko uporabo, se morajo bolniki v Sloveniji, tisti, ki marihuano že uporabljajo za lajšanje zdravstvenih tegob, ponjo podajati na črni trg.

Med njimi je 52-letni Slobodan Luković - Lukas, jasnovidec in razsvetljeni videotekar (tako se je poimenoval sam), ki že od otroštva boleha za bronhitisi, zaradi katerih je kasneje izbruhnila bronhialna astma. Kot pravi, je pred dvajsetimi leti dvakrat ali trikrat na teden dobival injekcije za desenzibilizacijo, kasneje so ga zdravili z zdravilom histazol, po katerem je začel zelo hitro pridobivati telesno težo. saj se je v njem nabiralo izredno veliko tekočine. V ljubljanski izpostavi bolnišnice Golnik so mu nato ponudili neko novo britansko zdravilo, vendar se je Slobodan Luković odločil, da ne bo več jemal nikakršnih zdravil, in terapijo zavrnil. Astmo je začel zdraviti drugače - prehranjevati se je začel izključno s surovim sadjem, zelenjavo in oreščki, s čimer je omogočil telesu, da se je samo pozdravilo, izbruhe astme pa je zatrl s kajenjem marihuane.

Tako že trinajsto leto vsak večer redno pokadi cigareto marihuane, če jo le ima. "Popolnoma sem spremenil način življenja ne le s spremenjenim prehranjevanjem, ampak tudi z drugimi tehnikami za doseganje duhovnega in telesnega očiščnja," razlaga. Postopoma se je bolezen umaknila - Luković že več kot sedem let ni imel astmatičnega napada. Zaradi načina prehranjevanja spi le še nekaj ur na noč, zato ima veliko časa za druge stvari. Pred petimi leti je začel trenirati tudi karate, prislužil si je rjavi pas, svojo izvrstno telesno pripravljenost pa nam je dokazal z nekaj težkimi vajami, s stojo na glavi, na primer. Pred leti je o izboljšanju zdravja poročal svoji zdravnici v kliniki za pulmologijo in alergije in ta je njegovo priznanje, da si tegobe uspešno lajša z marihuano, zapisala v poročilo o opravljenem zdravniškem pregledu, na katerem ni bilo več zaznati bistvenih bolezenskih znakov. Lukovićevo prošnjo, naj mu napiše recept za marihuano oziroma tablete kanabisa, po katere je treba skočiti v sosednji Gradec ali Celovec, pa je zdravnica zavrnila, zato je, kot pravi, še vedno prisiljen svoj način zdravljenja skrivati in marihuano nabavljati po visokih cenah na črnem trgu. Pri tem se mora "pečati s kriminalci", kar mu vedno znova nakoplje težave in še kazenski pregon zaradi kršitve prepovedi proizvodnje in prometa z mamili tvega.

Sem in tja, če mu prijateIji dovolijo, posadi na njihovem vrtu kakšno sadiko; prav zgledno visoke in košate rastline mu je že uspelo vzgojiti. Na leto pokadi Luković približno dva kilograma marihuane in pri sedanji ceni, ko je treba za kilogram trave odšteti 150 tisoč tolarjev, za to porabi približno 300 tisočakov. Pred časom je stal kilogram konoplje 3400 do 4000 nemških mark, pravi Luković, zdaj pa je trg dobro preskrbljen z albansko in bosansko marihuano in tudi domače je na pretek, zaradi česar so cene bistveno nižje. Kljub temu ga zdravljenje s konopljo stane preveč, medtem ko zdravstvena zavarovalnica že trinajst let nima nikakršnih stroškov z njegovo boleznijo. Ker se zaveda tveganja zaradi prepogoste ali pretirane rabe marihuane, ki bi lahko povzročila psihično odvisnost ali druge težave, jo uživa samo enkrat na dan, izključno ob večerih. Tudi sicer, pravi, je kajenje marihuane primerno samo za ljudi, ki jo s pridom uporabljajo za koristne, posebne namene, nikakor pa je ne bi smela kar tako, vsevprek uporabljati mladina. Pri tem se naš sobesednik opira na latinski pregovor Quod licet lovi, non licet bovi (kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu ali kar je za nunca, to ni za junca).

Ker je že dolgo znano, da kajenje marihuane ali zaužitje njenih izvlečkov blagodejno učinkuje med drugim pri zmanjševanju tresavice in krčev ter povečevanju apetita pri multipli sklerozi, da kanabis blaži slabost in bruhanje pri kemoterapiji, da pomaga lajšati bolečine pri artritisu in migreni, da preprečuje izbruh astmatičnih napadov, pomaga pri lajšanju prehrambnih težav obolelim za aidsom in še marsikaj, so se po svetu razvila dokaj močna gibanja bolnikov in strokovnjakov za uveljavitev marihuane v medicinske namene. Med njimi je tudi Združenje za medicinsko marihuano (ACM - Association for Cannabis as Medicine), ki so ga leta 1997 ustanovili splošni nemški, švicarski in avstrijski zdravniki, pacienti, farmacevti in drugi, ki se zavzemajo za uveljavitev kanabisa kot zdravila. Med člani združenja - zdaj ima več kot 700 privržencev - so v letih 1997/98 izvedli anonimno anketo, ki je pokazala, da številni uporabljajo marihuano za lajšanje težav pri multipli sklerozi, poškodbah osrednjega motoričnega sistema, aidsu, raku, kroničnih bolečinah, epilepsiji, depresiji, artritisu, astmi in drugih boleznih, nam je povedal zdravnik Franjo Grotenhermen, predsednik IACM - mednarodne organizacije s sedežem v Kolnu, ki je nastala leta 2000 in združuje izključno strokovnjake, medtem ko lahko pacienti postanejo njihovi pridruženi člani.

Pri nas posebnega gibanja za uporabo konoplje v medicinske namene še nismo zaznali, na spletni strani www.konoplja.org pa smo našli izčrpne podatke o zgodovini rabe konoplje v medicinske namene, o načinih uporabe pri različnih boleznih in tveganju zaradi morebitnih stranskih učinkov. Manj so bili s konopljo seznanjeni v nekaterih nevladnih organizacijah bolnikov. V združenju za multiple sklerozo smo izvedeli, da po njihovih zaznavanjih marihuano sicer kadi ali drugače uživa kar nekaj članov, vendar ne vedo natanko niti, koliko je takšnih, niti se ne upajo z gotovostjc trditi, kdo so uporabniki, saj to zaradi zakonskih prepovedi največkrat skrivajo tudi med seboj. Izvedeli smo še, da je združenje sicer seznanjeno s čedalje pogostejšo uporabo medicinske marihuane v tujini, vendar je njihovo uradno stališče temu še nenaklonjeno. Zaradi poplave ponudbe različic alternativnih metod zdravljenja (s presajanjem tkiv mladih ovčic, denimo) svojim članom priporočajo izključno uradne medicinske metode in zdravila. Kjub temu so pred kratkim izdali knjižico z nekaterimi drugačnimi pristopi zdravljenja ali lajšanja bolezenskih znakov, vendar v njej konoplja ni niti omenjena.

Še manj so o lajšanju zdravstvenih tegob z marihuano ali o njeni uporabi med člani vedeli v združenjih astmatikov in mišično obolelih, bolje pa so s tem seznanjeni na Uradu RS za droge. Kot so nam tam povedali, sta se dva njihova strokovnjaka konec preteklega leta udeležila strokovnih srečanj o medicinski rabi kanabisa v Haagu in Berlinu, kjer so strokovnjaki z vsega sveta predstavili novosti v razvoju medicinskih prijemov in zakonskih ureditev predpisovanja marihuane z recepti. "Med številnimi državami, ki dovolijo uporabo in gojenje marihuane v zdravstvene namene, je Kanada: poskrbeli so za pridelavo kakovostne konoplje - vsi konopljini nasadi so v lasti države, gojitelji pa so zgolj pooblaščeni izvajalci storitev , medtem ko je državna zdravstvena ustanova Health Canada, v sklopu katere deluje urad za medicinsko konopljo, s predpisi natančno določila, za katere bolezni jo lahko zdravniki predpisujejo," meni Matej Košir, svetovalec v Uradu za droge. Pri nekaterih boleznih (astma, na primer) je učinkoviteje, če bolniki konopljo pokadijo, da bi se izognili stranskim učinkom kajenja zaradi katrana in drugih primesi, pa jim zdravniki priporočajo uporabo uparjalnikov, ki jih tudi sicer uporabljajo pri aromaterapiji (vaporiser) in s katerimi je mogoče vdihavati prečiščene hlape kanabisa. V nekaterih državah so že na voljo tudi tablete dronabinol (delta-9-tetrahidrokanabinol) ki jih pod blagovno znamko Marinol izdeluje frankfurtsko farmacevtsko podjetje THC Pharm GmbH.

Vendar zdravniki pri nas teh zdravil ne smejo predpisovati, saj še niso zajeta v seznam pri nas dovoljenih zdravil niti niso registrirana, razlaga Milan Krek, direktor urada za droge. Kot je dejal, bi bilo treba pred morebitno uvedbo zdravljenja z marihuano pri nas še marsikaj storiti. Predvsem bi bilo treba spremeniti zakonodajo in kanabis iz prve skupine prepovedanih drog premakniti v drugo, s čimer bi omogočili njegovo rabo v medicinske namene. V uradu načrtujejo tudi pripravo strokovnega posveta, s katerim bodo skušali ugotoviti, kakšen je odnos strokovne javnosti do uporabe kanabisa v medicinske namene ter predvsem preveriti resničnost ugotovitev o pozitivnih učinkih njene rabe. Vsekakor pa se bo treba izogniti temu, da bi bili pacienti prisiljeni kupovati marihuano na črnem trgu, s čimer se uvrstijo med storilce prekrškov oziroma kaznivih dejanj, ali da bi zdravniki z njenim predpisovanjem prehiteli zakonodajo, kot se je pred leti dogajalo z metadonom. Prav tako bi bilo treba natanko določiti kdo bi medicinsko konopljo proizvajal pod kakšnimi pogoji, kdo bi jo lahko predpisoval, za katere bolezni in podobno. Možnosti za uveljavitev zdravljenja s konopljo bodo resda predvidene v nacionalnem programu za zmanjševanje škodljive rabe drog, vendar bo pot uresničtve tega še dolga, zatorej bo pacientom pri nas še nekaj časa preostalo podajanje na črni trg.

VIR: Nedelo, 20 januar 2002
 
Več: http://www.konoplja.org/Konoplja/Zdravstvo/Zdravstvo.htm
 
Pri mnogih boleznih deluje blagodejno, vendar jo bolniki uživajo na skrivaj - Nedelo, 28. september 2003
Moral sem podpisati, da ne bom užival marihuane - Nedelo, 28. september 2003
Uredbe o gojenju navadne konoplje tudi letos še ne bo - Konoplja.org, 3. junij 2003
Drugi Marihuana marš v Ljubljani - Nedelo, 11. maj 2003
Ko sem prespala noč, sem mislila, da sem umrla in odšla v nebesa - Nedelo, 23. februar 2003
Intervju z g. Janezom Drnovškom, Ona, priloga Dela, 26. november 2002
Posvet o medicinski konoplji - Klinični center, Ljubljana, 18. november 2002
Kajenje marihuane povzroča tudi bolezni - Dnevnik, 12. avgust 2002
Cestni referendum - Mladina, 17. julij 2002
Kreft za legalizacijo mehkih drog - 24ur.com, 15. julij 2002
Kako pravilno varovati kanabis? - Nedelo, 7.julij 2002
Maturantje, pazite se grških policistov! - Slovenske novice, 15. junij 2002
Pridelovalci konoplje slavijo - Delo, 7. junij 2002
V ZDA delijo marihuano kar zastonj - Delo, Sobotna priloga, 1. junij 2002

Konoplja proti ekcemu - ONA, 28. maj 2002

Kar je za nunca, to ni za junca - Nedelo, 20. januar 2002
 
 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na
 
 
gostujemo na

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org