novice
Slovenske novice 

Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I Pošta
 
   
  Tuje novice
  Domače novice
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Uvod I Novice I Konoplja I Klasifikacija drog I Knjižnica I Prosti tek I Aktivist I Forum I Muzikafe I O nas I PoštaUredbe o gojenju navadne konoplje tudi letos še ne bo
 


posevek navadne konoplje v Prekmurju
Pridelovalci navadne konoplje v Sloveniji že dve leti čakajo na novo uredbo o gojenju te rastline. Uradna razlaga Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je, da gre za usklajevanje z evropsko zakonodajo. Tako pred vstopom v EU uredbe ne bomo dočakali.

Matjaž Grkman z MKGP je povedal, da je uredba »v končni fazi«, vendar je za letos prepozno in je ne bodo izdali. Na vprašanje, zakaj traja to že dve leti, pa je Grkman odgovoril, da so ves ta čas uredbo »usklajevali« in da »imajo delo še z drugimi stvarmi«. Glavna problema naj bi bila, kakšen naj bo najmanjši obseg proizvodnje in kaj storiti z določeno sorto, če vsebnost THC-ja preseže dovoljeno količino (ki v EU znaša 0,2 %). Poleg tega je potrebno spremeniti določilo o varovanju nasada, ki je povzročilo, da so leta 1998 devetim pridelovalcem zasegli pridelek; stvar se je znašla na ustavnem sodišču, ki pa je ugotovilo, da del uredbe, ki določa varovanje nasada, ni v skladu z ustavo. Na ministrstvu razmišljajo tudi o uvedbi sistema izdaje dovoljenj za gojenje (namesto splošne uredbe).

izdelki iz semen navadne konoplje
Ali pri nas sploh obstaja interes za gojenje konoplje? Dejan Rengeo, vodja spodbujevalnega razvojnega centra pri Splošni kmetijski zadrugi Murska Sobota, pravi, da stvari niso »nič kaj spodbudne«. »Konopljo bi gojili, vendar že dve leti čakamo na uredbo.« Samostojnemu kmetu bi se trenutno izplačalo gojiti konopljo le za seme, ki bi se potem uporabljalo za ptičjo hrano, predelavo v olje, kreme ipd., za vlakna in njihovo nadaljno predelavo pa bi morali projekt širše zastaviti, k sodelovanju privabiti različna podjetja in tudi državo,« meni Rengeo. Grkman je na vprašanje o morebitni državni pomoči pridelovalcem dejal, da je EU dala državam subvencije za predelavo konoplje v vlakna (osnovno predivo) na podlagi referenčne proizvodnje; in sicer so določeno kvoto razdelili med države, ki so konopljo gojile. Slovenija med letoma 1995 in 1999 ni imela osnove (prva uredba je bila izdana aprila 1998), zato tudi ni sodelovala v pogajanjih. Naslednje leto? »Predvidevamo, da bo EU naslednje leto ukinila subvencije za konopljo. Vendar so to samo naša predvidevanja.«

žetev v Prekmurju
Za mnenje smo povprašali Darjo Kocjan Ačko z Biotehniške fakultete, ki je sodelovala tudi pri poskusnem gojenju navadne konoplje v Markišavcih pri Murski Soboti v letih 2000 in 2001. »Stvar se že preveč vleče; že dolgo je od simpozijev in od predstavitve rezultatov poskusnega gojenja, uredbe še ni in je do vstopa Slovenije v EU verjetno ne bo.« Pri uredbi gre bolj za političen dogovor, pravi Kocjan Ačkova, s strokovnega vidika - poskusno gojenje, ki ga je financirala država, so zaključili - je bilo narejeno vse. Za pet sort konoplje (poljski Benico in Bialobrzeskie, madžarsko Unico-B, ukrajinsko Juso-11 in Novosadsko konopljo) so proučili, kakšni morajo biti pogoji za rast glede na to, ali se goji za semena ali za predivo (količina semena na hektar, razmak med vrstami, kislost zemlje, kolobarjenje itd.), kakšno orodje in stroje bi potrebovali pri spravilu, kakšna bi bila nadaljnja predelava … Najboljše rezultate sta dali madžarska in ukrajinska sorta, sortna komisija pa je izločila Novosadsko konopljo, pri kateri je vsebnost THC-ja pri večkratnih testiranjih presegla dovoljenih 0,2%. Na vprašanje, ali bi bili v Evropi konkurenčni, Kocjan Ačkova pravi, da ne. Rezultati poskusnega gojenja so pokazali, da se pojavijo težave pri strojnem spravilu. Ker se v Sloveniji s tem nismo ukvarjali, nam manjka cel del proizvodnje. Zato se je najbolj smotrno zgledovati po tujini, kjer je razvita celotna proizvodnja z ustrezno tehnologijo. »Konoplja tudi nima tako velikega ekološkega potenciala,« trdi Ačkova, »sicer razpleveli tla, vendar hkrati jemlje zemlji dušk, fosfor in kalij; kasneje (ob večjih količinah) bi se težave lahko pojavljale tudi zaradi škropljenja.« Kljub temu je konoplja, kot pravi Rengeo, »perspektivna rastlina, če se je lotimo sistematsko in pametno.« Oblikovati bi se morala vez med pridelovalci, predelovalci in kupci konoplje, vključiti pa bi morali tudi ministrstva, lokalne skupnosti in razvojne agencije.

Jure Bernard

 
Več: Konoplja.org
 
Pri mnogih boleznih deluje blagodejno, vendar jo bolniki uživajo na skrivaj - Nedelo, 28. september 2003
Moral sem podpisati, da ne bom užival marihuane - Nedelo, 28. september 2003
Uredbe o gojenju navadne konoplje tudi letos še ne bo - Konoplja.org, 3. junij 2003
Drugi Marihuana marš v Ljubljani - Nedelo, 11. maj 2003
Ko sem prespala noč, sem mislila, da sem umrla in odšla v nebesa - Nedelo, 23. februar 2003
Intervju z g. Janezom Drnovškom, Ona, priloga Dela, 26. november 2002
Posvet o medicinski konoplji - Klinični center, Ljubljana, 18. november 2002
Kajenje marihuane povzroča tudi bolezni - Dnevnik, 12. avgust 2002
Cestni referendum - Mladina, 17. julij 2002
Kreft za legalizacijo mehkih drog - 24ur.com, 15. julij 2002
Kako pravilno varovati kanabis? - Nedelo, 7.julij 2002
Maturantje, pazite se grških policistov! - Slovenske novice, 15. junij 2002
Pridelovalci konoplje slavijo - Delo, 7. junij 2002
V ZDA delijo marihuano kar zastonj - Delo, Sobotna priloga, 1. junij 2002

Konoplja proti ekcemu - ONA, 28. maj 2002

Kar je za nunca, to ni za junca - Nedelo, 20. januar 2002
 
 
   

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

gostujemo na
 
 
gostujemo na

Opozorilo:
Droge niso ključ do rešitve problemov.

Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje informacije o rastlini konoplji in drogah. Nekatere sporne teme govorijo o vzgoji konoplje, zakonih, povezanih z drogami, rekreacijski rabi konoplje, medicinski rabi konoplje in svetovnih vplivih vojne proti drogam.
Spletna stran KONOPLJA.ORG vsebuje tudi različne članke, fotografije konoplje in povezave z drugimi spletnimi stranmi s podobno vsebino.
Informacije, o katerih lahko berete na spletnih straneh KONOPLJA.ORG, so namenjene izključno izobraževalnemu namenu. KONOPLJA.ORG ne promovira uporabe katerekoli ilegalne ali legalne droge.

© Konoplja.org